:

:

TV Most

Foto: screenprint

clock

April 11, 2018   12:05

0

223

Prikazan nikad objavljen intervju s Mešom Selimovićem


Odjavljujući jednu od svojih emisija "Nedjeljom u dva" na HRT-u, novinar i urednik Aleksandar Stanković najavio je ekskluzivni snimak razgovora sa jednim od najvećih jugoslovenskih pisaca Mešom Selimovićem, koji je godinama bio skriven u arhivu HRT-a, prenosi B92.


"Bojim se tog svog posla. To je suviše javni posao, kao jedna vrsta duhovnog striptiza. Covek se obnažuje i uvek je nadomak tudje zlovolje, pakosti, želje za neuspehom, tako da smo mi vrlo često krivi što radimo, što pišemo. Ja sam životno sazreo za 'Derviša' i oslobodio sam se straha jer čovek oseća strah pišuci, zatvara se u sebe, ima hiljadu oklopa, nekakvih cenzura sopstvenih koje ne može da prevaziđe i onda je sve suviše stegnuto i racionalno, a dok je racionalno, prilično je slabo", kaže Selimović, objavio je Radiosarajevo.ba.


"Tek kad čovek dopusti da ono što je u njemu skriveno, instinkti koje je potisnuo nekad u životu, kad to izađe, kad dopustimo taj proces izbijanja na videlo zabranjenih osećanja, potisnutih osećanja, onda može da dode do izražaja pravi smisao i širina talenta jednog pisca", rekao je u intervjuu Selimović, a u njemu još govori o svom odnosu s Ivom Andricem i njihovim različitim pogledima na ulogu i angažovanost pisca u društvu.


Književnik, čiji romani danas mnogima predstavljaju inspiraciju i riznicu mudrosti, rođen je 26. aprila 1910. godine u Tuzli.


Mehmedalija Meša Selimovic preminuo je 11. jula 1982, a sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva