:

:

TV Most

clock

Oktobar 20, 2017   12:05

0

261

Prijem povodom otvaranja Muzeja savremene umetnosti


Prijemu, u Poslovnom centru "Ušće", prisustvuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a okupljenima se obratila premijerka Ana Brnabić.




Danas je otvorena izložba "Sekvence. Umetnost Jugoslavije i Srbije iz zbirki Muzeja savremene umetnosti".



Na pet nivoa Muzeja izloženo je 300 dela, koja su obeležila period od početka 20. veka do danas. 



Izložba je strukturirana kao niz od 18 sekvenci, slobodno grupisanih oko hronološke ose koja prati istorijski razvoj umetnosti u Jugoslaviji i Srbiji u periodu dužem od jednog veka. 



Termin "sekvence", preuzet iz filmske terminologije, ovde se odnosi na umetničke pravce, tendencije i pokrete. Autor koncepcije je dr Dejan Sretenović, a kustosi izložbe su i mr Mišela Blanuša i dr Zoran Erić.



Do 27. oktobra predviđen je i prateći program koji čine performansi koreografa Jakopa Godanija u izvođenju srpskih igrača i članova Drezden Frankfurt kompanije, nastupi dirigenta Hajnca Karla Grubera, soprana Branislave Podrumac i dirigenta Gabriela Felca.



U planu je da se postavka ne menja do leta sledeće godine.



Zgrada Muzeja savremene umetnosti, delo arhitekata Ivana Antića i Ivanke Raspopović, građena od 1960. do 1965. godine, zatvorena je 2007. kada je otpočela rekonstrukcija i adaptacija. 



Obnova te reperzentativne zgrade podrazumevala je uređenje podrumskih prostorija (depoa, radionica, ateljea za konzervaciju i ekonomata), sređivanje krova, izmeštanje energetskog bloka iz zgrade muzeja u zaseban objekat, kompletno uređenje enterijera, zamenu instalacija i obnavljanje fasade. 



Muzej je nakon ovih radova dobio prostor i opremu za izlaganje i prezentovanje umetničkih dela u skladu sa svetskim muzeološkim standardimai predstavlja pametnu zgradu u kojoj je sve kompjuterizovano. 



Kolekcija Muzeja savremene umetnosti formira se još od 1958. godine, danas broji preko 8.000 dela.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva