:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Januar 15, 2015   20:34

0

214

Prijem povodom dana nezavisnosti Libije

Obraćajući se zvanicama, ambasador Tadžuri je rekao da Libiju i Srbiju povezuju odlični i tradicionalni odnosi, koji datiraju još iz šezdesetih godina - perioda kraljevstva u Libiji i nekadašnje Jugoslavije.

"U potpunosti se uzdamo u to da su najviši zvaničnici dveju prijateljskih zemalja, Srbije i Libije, potpuno posvećeni jačanju i unapređenju odnosa između dve zemlje, služeći interesima dva prijateljskih naroda", istakao je on, dodavši da postoje brojne osnove za uspeh koje treba da iskoristimo.

Tadžuri je napomenuo da i u Srbiji i u Libiji postoje populacije one druge zemlje, pri čemu je libijska kolonija u Srbiji, koja, kako je rekao, uživa poštovanje i uvažavanje od strane vlasti i naroda, druga najbrojnija kolonija stranih građana.

On je rekao da isto poštovanje i uvažavanje uživa i srpska kolonija u Libiji, i izrazio čvrsto uverenje da ove dve kolonije čine "jak most" koji povezuje dve zemlje i razvija njihove odnose.

Ambasador Tadžuri je, takođe, poručio da Libija "pruža ruku prijateljstva i saradnje svima, a posebno prijateljskoj srpskoj državi", oslanjajući se na princip uzajamnog poštovanja i bezbednog i mirnog života.

"Danas se radujemo ovom jubileju poštujući očeve koji su za našu voljenu domovinu žrtvovali sve, ne pitajući za cenu, da bismo mi mogli da živimo slobodno, bezbedno i napredno", rekao je on istakavši da Libija obeležava 63. godišnjicu sticanja nezavisnosti.

Ambasador Libije je podsetio da njegova zemlja sada prolazi kroz veoma složen i težak period.

"Ali mi imamo potpuno poverenje da će, zahvaljujući mudrosti i državništvu njenih čelnika, zajedno sa prijateljskim i bratskim zemljama, u najskorije vreme položiti ovaj teški ispit, naročito jer se prve naznake tog uspeha već mogu nazreti u tome što su sva braća Libijci seli za sto, za dijalog", rekao je Tadžuri.

Nakon intoniranja himni Libije i Srbije, ambasador Tadžuri je simbolično presekao tortu dekorisanu bojama libijske zastave zajedno sa predsednicom Narodne skupštine Majom Gojković, kao i sa ambasadorima nekoliko zemalja u Beogradu.

Svečanom prijemu u hotelu "Hajat" prisustvovali su poslanik Skupštine Srbije Sulejman Ugljanin, savetnik predsednika Srbije Oliver Antić, pripadnici diplomatskog kora, predstavnici verskih zajednica, političkog, kulturnog i javnog života.

Libija je proglasila nezavisnost od Francuske i Italije 24. decembra 1951. godine kada je libijski kralj Idris stvorio Ujedinjenu Kraljevinu.

Za vreme 42-godišnje vladavine svrgnutog i ubijenog lidera Moamera Gadafija bilo je ukinuto obeležavanje Dana nezavisnosti, a 2011. Libija je prvi put posle skoro četiri decenije proslavila taj praznik.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva