:

:

TV Most

Foto: tvmost.info

clock

Avgust 03, 2017   12:05

0

165

Prijem Kosova u Interpol bio bi opasan presedan

Kosovska tehnička vlada je juče usvojila inicijativu o učlanjenju Kosova u Interpol. Odlazeći kosovski premijer Isa Mustafa tvrdi da Kosovo ove godine ima dobre šanse da postane član te organizacije "zato što ima podršku" i predviđa da se u septembru na zasedanju Generalne skupštine Interpola može očekivati pozitivna odluka.

U međuvremenu, u javnosti Srbije bilo je inicijativa pojedinih političkih aktera u tom pravcu, sa obrazloženjem da bi u slučaju prijema Kosova u tu međunarodnu organizaciju bila moguća razmena podataka, a u interesu i Beograda.

Dimitrijević ukazuje da se to pitanje olako shvata i tumači.

"Eventualnim prijemom samoproglašenog Kosova u Interpol otvorile bi se mogućnosti zloupotrebe, u smislu raspisivanja crvenih poternica mimo standarda i procedura, jasno definisanih pravilima međunarodne policijske saradnje, kao i bojazan da bi eventualnim članstvom došlo do zloupotreba baza podataka kojima raspolaže organizacija Interpola", rekao je Dimitrijević za Tanjug.

Takođe, ukazuje da Ustav Interpola zabranjuje toj organizaciji bilo kakve intervencije koje imaju vojni, religiozni ili politički karakter, te je samim tim zahtev Kosova za prijem u članstvo u suprotnosti sa njim.

Dodaje da bi svaki vid eventualne izmene postojećih dokumenata Interpola ili njihove interpretacije u korist prijema teritorija nedefinisanog ili spornog statusa predstavljale opasan presedan i pretnju teritorijalnom integritetu i suverenitetu države članice Interpola, u konkretnom slučaju – Srbije.

U tom kontekstu Interpol bi, kaže, izašao iz okvira svojih jasnih nadležnosti, a posebno bi bila narušena zabrana ustanovljena najvišim aktom te organizacije, koja se odnosi na preduzimanje bilo kakvih aktivnosti, intervencija, po pitanjima, koja, pored ostalog, imaju i političku pozadinu.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić takođe se oglasio po ovom pitanju, rekavši da je bio iznenađen kada je čuo predlog lidera pojedinih opozicionih stranaka da Kosovo treba pustiti u Interpol i dati mu stolicu u UN.

Ranije se oglasio i Saša Dujović iz Pokreta veterana koji kaže da bi ulazak Kosova u Interpol bilo zvanično priznanje nezavisnosti KiM, što Srbija ne može nikad sebi da dopusti, a posebno bi, dodaje, reči trebalo da mere srpski političari, pogotovo oni koji pretenduju da budu na vlasti.

Sledeća Generalna skupština Interpola, na kojoj se očekuje rešavanje pitanja statusa eventualnih članica Interpola, biće održana u Pekingu od 26. do 29. septembra.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva