:

:

TV Most

clock

Mart 14, 2015   12:05

0

176

Prijava za porez na dohodak do 15. maja

Novina je što od 1. aprila poresku prijavu mogu podneti isključivo u elektronskom obliku, piše danas Politika.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, prosečna godišnja zarada po zaposlenom u Srbiji isplaćena u 2014. godini iznosila je 737.112 dinara. Godišnji porez na dohodak građana utvrđuje se za fizička lica koja su u kalendarskoj godini ostvarila dohodak veći od trostrukog iznosa prosečne godišnje zarade po zaposlenom, isplaćene u Republici, u godini za koju se utvrđuje porez.

Građani koji spadaju u ovu grupu dužni su da prijavu podnesu na obrascu navodeći tačne podatke jer poreska uprava kontroliše tačnost podataka iz podnetih poreskih prijava i poredi ih sa podacima iz raspoložive evidencije, posle čega preduzimaju mere iz svoje nadležnosti.

Neoporezivi iznos dohotka za 2014. godinu, u odnosu na 2013. godinu veći je za 25.848 dinara. On je u 2013. godini iznosio 2.185.488 dinara i odgovarao je visini trostrukog iznosa prosečne godišnje zarade po zaposlenom. Najveća godišnja zarada na koju je plaćen porez u 2013. iznosila je 291.289.161 dinar.

Zakonom o poreskom postupku i poreskoj administraciji propisane su kazne za poreske prekršaje odnosno za sve one koji izbegnu da prijave prošlogodišnju zaradu veću od 2,2 miliona evra ili namerno pogrešno popune prijavu.

U Poreskoj upravi podsećaju da obavezu da prijave godišnji porez na dohodak građana imaju rezidenti za dohodak ostvaren na teritoriji Srbije i u drugoj državi i nerezidenti, za dohodak ostvaren u Srbiji.

Izvor: Tanjug, Politika

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva