:

:

TV Most

Foto: Foto RTS

clock

Jul 12, 2018   11:04

0

135

Preživljavanje devet dana u tami


Napor njihovog trenera, čiji je nadimak Ake, je ono što ih je održalo jakim i smirenim tokom 17 dana provedenih u poplavljenoj tajlandskoj pećini, piše Bi-Bi-Si.



Ake je bivši budistički monah, te je u pećini učio dečake meditaciji kako bi se izborili sa stresnom situacijom.



Komandant tajlandskih Foka, kontra-admiral Arpakorn Jukongkaev navodi da je Ake tehnike meditacije koristio ne samo da umiri dečake već i da oni "što je manje moguće" koriste vazduh u pećini.



Komandant Foka ispričao je da je "nada postala realnost" kada je krenulo uspešno spasavanje 12 dečaka i trenera iz pećine Tam Luang.



"Imali smo malu nadu da su možda živi ali smo to morali da uradimo, jednostavno smo morali da idemo napred", rekao je kontra-admiral.



Dodaje da je misija bila veoma rizična jer je ronjenje bilo u uslovima koje niko ranije nije video.



Tokom akcije spasavanja poginuo je bivši tajlandski mornarički ronilac Saman Gunan, za kojeg je komandat Foka rekao da je veoma požrtvovan i da je njegova žrtva veoma časna.



"Ljudi na Tajlandu, a i širom sveta ga veoma poštuju. Mi nismo heroji. Radimo samo ono što je u našoj moći, ali jedna stvar koju ne možemo da uradimo je da izneverimo ljude", zaključio je Jukongkaev.



U trodnevnoj akciji spasavanja, najpre su u nedelju izvučena napolje četiri dečaka, potom u ponedeljak četiri i na kraju, u utorak,preostala četiri dečaka i njihov trener. 



Svih 13 preživelih nalaze se u bolnici u gradu ÄŒijang Raj pod nadzorom tima lekara i uspešno se oporavljaju.


Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva