:

:

TV Most

clock

April 01, 2015   12:05

0

140

Preventivno protiv islamskog ekstremizma

Direktor BIA je u Skupštini Srbije, na Rouz-Rot seminaru Parlamentarne skupštine NATO-a, istakao da je akcenat rada BIA u borbi sa tim problemom na preventivnom delovanju, na otkrivanju i identifikovanju pojedinaca koji borave na ratištu.

"Akcija BIA traje u kontinuitetu, prvenstveno na preventivnoj identifikaciji onih koji borave na ratnim područjima, kao i onih koji su se već vratili", rekao je Ðorđević.

Kako je rekao, dodatni bezbednosni problem je povezanost ekstremnih islamista sa Balkana sa sličnim strukturama u Evropi.

Pojedini među njima izdvojili su se kao lideri koji propagiraju učešće u džihad, a jedan broj njih se priključio u želji za dokazivanjem šerijatskih vrednosti.

Primer za to su mladi džihadisti iz Srbije koji su izgubili život u Siriji.

Konstatnu opasnost predstavljaju i samoradikalizovani pojedinci koji podržavaju takvu platformu, a sposobni su da samostalno izvedu neke terorističke akcije bez prethodnog planiranja organizacije.

Ðorđević je rekao i da ne treba zanemariti povezanost terorizma sa organizovanim kriminalom, ali ni ulogu medija, pogotovo interneta u propagiranju džihada.

On je ukazao da je Srbija donela niz evropskih zakona i konvencija i implementirala međunarodne standarde za tu oblasti.

Ðorđević je zaključio da je u borbi protiv islamskog ekstremizma neophodna saradnja BIA sa sličnim službama u regionu i Evropi na razmeni informacija i otkrivanju finansijera, kao i na angažovanje svih segmenata u društvu na nacionalnom i međunarodnom nivou na suprotstavljanju terorizmu.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva