:

:

TV Most

clock

Jul 26, 2015   12:05

0

124

Prevarenim turistima će biti nadoknađena šteta

Ministar Rasim Ljajić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da je sada najbitnije nadoknaditi štenju građanima, ali i menjati propise.

"Neverovatno je da isti čovek u dve godine na isti način prevari ljude, to nije turistička, to je prevarantska agencija. Zato mi razmišljamo, mislim da će već naredne nedelje biti izmene zakona o turizmu. Pokušaćemo da sistemski sprečimo, mada nikada ne možete sa sigurnošću da sprečite ovako nešto, ali da pooštrimo i povećamo kontrolu", rekao je Ljajić.

Procedure će, ističe, biti pojednostavljene a kazne će se značajno poštovati kako se ove stvari više ne bi dešavale.

Prema njegovim rečima, ovih 100 putnika koje je vlasnik "Uniko travela" Nenad Filipović prevario mogu biti obeštećeni iz depozita turističke agencije.

"Reč je o 40.000 evra i od tog novaca bi trebalo da se obeštete građani. Mi sada utvrđujemo tačan broj, moramo da vidimo spisak prevara, biće dobro ako je to ovaj broj a ne veći", rekao je ministar.

Govoreći o saradnji sa BiH u oblasti turizma, koja je tokom posete tročlanog Predsedništva Beogradu definisana kao jedna od prioritetnih, ministar turizma Rasim Ljajić kaže da je u razgovoru sa bosanskim kolegom Mirkom Šarovićem dogovoren zajednički nastup u inostranstvu.

"Razgovarali smo o manifestacijama, festivalima i drugim turističkim atrakcijama koje mogu biti primamljive i za turiste iz naših zemalja, ali i za turiste koji dolaze sa strane, rekao je Ljajić.

Kako kaže, već za semtembar je dogovoren zajednički nastup na velikom sajmu turizma u Moskvi, nakon čega će uslediti zajednički nastup u Londonu.

"To su simbolični gestovi, ali pokazuju pravac zajedničkih aktivnosti u oblasti turizma", rekao je Ljajić.

Upitan da li postoji otpor javnosti, Ljajić kaže da će toga uvek biti ukoliko se vraćamo u prošlost.

"Prošlost onemogućava realizaciju projekata. Ali ako govorite o konkretnoj saradnji, o konkretnoj koristi koju će imati dve zemlje - povećanju turista i u BiH i u Srbiji, onda postoji interes", rekao je Ljajić.

Naveo je da u BiH godišnje dođe 50.000 turista iz Kuvajta, i da je nama u interesu da te ljude dovedemo u Srbiji, isto koliko je BiH u interesu da privuče turiste iz Rusije.

Ističe da se razgovaralo i o ujednačavanju viznog režima, kao i o vaučerizaciji - subvencionisanom letovanjeu koje će se odnositi na destinacije u obe zemlje.

"Tu postoje dva preduslova - da se uvede sličan model i u BiH i ti vaučeri bi važili i u jednoj i u drugoj zemlji", naveo je Ljajić.

Dodao je da je do sada evidentirano 7.260 prijava za subvencionisano letovanje u Srbiji.

"Ovo je pilot projekat, mi smo zadovoljni interesovanjem koje pokazuju građani, koje pokazuju penzioneri jer oko 60 odsto prijavljenih čine penzioneri", rekao je ministar.

Dodao je da će Srbija nastaviti sa ovakvom vrstom pomoći građanima da jeftinije letuju, ali i turizmu da se produži sezona. Cilj je, kaže, da se dođe do 15.000 prijava.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva