:

:

TV Most

Foto: Akter

clock

Januar 15, 2015   12:05

0

187

Preuzeli smo predsedavanje OEBS u teškom trenutku

Predsedavanje Srbije OEBS dolazi u veoma teškom trenutku, kazao je Ivica Dačić, izlažući prioritete predsedavanja na sednici Stalnog saveta OEBS u Beču.

On je istakao da naša zemlja, kao predsedavajuća OEBS, ne želi da propusti priliku i namerava da se predstavi kao jedna ozbiljna zemlja koja će odgovorno ispuniti svoje međunarodne obaveze.

Dačić je, na konferenciji za štampu, ocenio da nije realno očekivati da Srbija bude zemlja koja će rešiti velike svetske probleme ili krize, ali, kako je istakao, Srbija želi i može da pomogne u dijalogu između strana, imajući u vidu da imamo dobre odnose sa mnogim zemljama, što je upravo naša prednost.

On je istakao da je "umetnost diplomatije" da se nađu najbolji načini i mehanizmi da se ostvare principi OEBS, a s tim u vezi je dodao da Srbija čini sve kako bi imala veoma dobre odnose sa svima.

Na pitanje stranih novinara da li dobri odnosi sa Rusijom mogu biti smetnja, Dačić je kazao da ne vidi što bi nekome to smetalo, ako to ne smeta Ukrajincima.

On je pozvao sve strane u Ukrajini da odmah obustave upotrebu sile i pokažu uzdržanost, te podvukao neophodnost punog poštovanja prekida vatre.

"Očigledno, situacija u i oko Ukrajine i dalje predstavlja ozbiljnu pretnju stabilnosti regiona, kao i evropskoj i globalnoj bezbednosti. Vodeći prioritet u našem redu biće da nastavimo da se bavimo tom krizom na način koji će dati podstreka mirovnom procesu", naglasio je.

Dačić je rekao da Srbija namerava da zajedno sa Trojkom (Srbija, Švajcarska i Nemačka) radi sa glavnim akterima na iznalaženju miroljubivog rešenja te krize, putem dijaloga.

Bez iskrenog dijaloga među glavnim akterima, kao i među državama učesnicama, biće, prema njegovim rečima, izuzetno teško doći do rešenja krize.

Primena dokumenata iz Minska od strane svih ključna je za postizanje napretka, uveren je Dačić.

Dačić je kazao da će Srbija na dnevni red kao glavni zadatak staviti i rešavanje zamrznutih konflikata putem dogovorenih formata.

U vezi sa prošlonedeljnim terorističkim napadima u Francuskoj, Dačić je rekao da je taj užasan akt nasilja istakao sve veće pretnje našim društvima i da je potrebno zaštititi slobodu izražavanja i novinare od sve većih izazova kojima su izloženi.

Sve naše vlade su dužne da preduzmu neophodne mere ne samo u pogledu borbe protiv terorizma i pružanja bezbednosti građanima, već i u pogledu negovanja tolerancije i nediskriminacije u našim društvima, poručio je Dačić.

On je ukazao i da je OEBS igrao važnu ulogu u procesima post-konfliktne tranzicije, naročito u pružanju podrške širokom spektru reformi na celom Zapadnom Balkanu.

Iako svaki region na prostoru OEBS ima svoju specifičnost, potreba za dijalogom i pomirenjem je sve izraženija u trenutnim izazovnim geopolitičkim okolnostima, rekao je Dačić.

On je, u izjavi novinarima, rekao i da Kosovo nema šanse da bude primljeno u OEBS, osim ukoliko se ne postigne neki politički dogovor, a to nije mesto u Beču.

Dačić je objasnio da se, kada je reč o OEBS-u, odluke donose konsenzusom, koji je, kako je naglasio, veoma teško ostvariti.

"Razgovor i dijalog sa Prištinom se dešava u Briselu. Ne dolazi u obzir da Srbija podrži niti dozvoli da Kosovo bude ravnopravni član OEBS zato što nije rešen status", zaključio je Dačić.

Ambasador SAD pri OEBS Danijel Baer izneo je danas pohvale na račun Srbije zbog daljeg angažovanja u Briselskom dijalogu, ali je ujedno zatražio da se Kosovo uključi u rasprave o regionalnoj bezbednosti.

Predsedavajući Parlamentarne skupštine OEBS Ilka Kanerva pozdravio je danas početak predsedavanja Srbije ovoj organizaciji i obećao podršku Skupštine kada je reč o rešavanju konflikta u Ukrajini i drugim ciljevima Srbije, saopštio je OEBS.

Istovremeno, šef britanske diplomatije Filip Hamond, koji danas boravi u poseti Beogradu, čestitao je Srbiji na profesionalizmu s kojim je pristupila predsedavanju OEBS, rekavši da je to prilika da Srbija pokaže svoje vrednosti pred međunarodnom javnošću i spremnost da dela u skladu sa evropskim vrednostima kojima je i sama posvećena.

Dačić je ocenio da je prva sednica Stalnog saveta OEBS, kojom je predsedavao u Beču, bila veoma uspešna, a da su učesnici istakli veliko poverenje u srpsko predsedavanje.

Takođe je najavio da će Srbija, što je specifično za njeno predsedavanje OEBS, prvi put imenovati predstavnika za mlade.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva