:

:

TV Most

clock

Januar 22, 2016   12:05

0

112

Presuda političke prirode, razgovor rešenje

Poslanik SNS i predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun rekao je novinarima u parlamentu da je presuda politička, da nije zasnovana na pravu i da se njom šalje veoma loša poruka da je Srbima nedostupna pravda. Ta presuda, prema njegovim rečima, treba da bude motiv za državu da već sada razmišlja šta posle Euleksa i o jačanju Unmikove misije. “Država će u nastavku pregovora insisitrati da se na Kosovu poštuje vladavina prava.

Ako je poruka da ćemo imati ovakvu vladavinu prava onda to nije dobro”, rekao je Drecun, dodajući da je proces normalizacije odnosa jedini realan i opipljiv mehanizam za rešavanje problema. Kako kaže, ako nema razgovora onda Srbija neće imati nijedan mehanizam da slične probleme rešava, zbog čega razgovori treba da se ubrzaju i da se na dnevni red stave nove teme, a posebno kada će biti formirani sudovi na severu Kosova, u kome će suditi srpske sudije.

Socijalista Ðorđe Milićević smatra da je sadržaj presude unapred pripremljen i definisan, da takva presuda nema nikakvih dodirnih tačaka sa pravom i pravdom i da je politički motivisana. Ona, prema njegovim rečima, ne doprinosi nastavku procesa stabilizacije i oni koji stoje iza tako formulisanog sadržaja nemaju za cilj mir i stabilnost u regionu. “Ubeđeni smo da će vlada na pravi način sagledati situaciju i da će doneti adekvatne i najbolje moguće odluke.

Tema je teška i slažemo se da i pored toga što je teška moramo da se uzdržimo od teškh reči i da uvek imamo na umu da najteža otvorena pitanja uvek moramo rešavati kroz dijalog i razgovor”, istakao je Milićević. Poslanica DS Gordana ÄŒomić ukazuje da presuda nije pravosnažna i da svima koji se razumeju u vladavinu prava ostaje nada da ona to nikad neće ni postati.

“Ako postane, onda postoje evropske institucije kojima se treba obratiti zbog kršenja osnovnih ljudskih prava i određivanja kazne zatvora na osnovu nedostataka dokaza u obrazloženju. Moramo jasno da kažemo da nećemo sudstvo ni u Srbiji, ni u regionu, gde se ljudi osuđuju usled nedostatka dokaza“, navela je ÄŒomić. Sudskom presudom neprijatno je iznenađena i SDS, čiji šef poslanika Marko Ðurišić navodi da presuda bez ijednog dokaza šalje lošu poruku Srbima na Kosovu i Metohiji.

„Ovo je jako loša poruka i nemoguće je doći do pomirenja i pravde ako se čini nepravda. Pružamo podršku njegovoj porodici i nadamo se da će istina u drugostepenom postupku izaći na videlo“, rekao je Ðurišić. Dodao je i da bi za Srbiju i budućnost građaana bilo loše uslovljavati na bilo koji način razgovore o budućnosti KiM i budućnosti evorpskih integracija. „Moramo insistirati i kroz te pregovore i kontakte sa međunarodnim institucijama da se do pravde na KiM u svim slučajevima mora doći“, poručio je Ðurišić.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva