:

:

TV Most

clock

Avgust 25, 2015   12:05

0

114

Preševo: Vikend-talas izbeglica prošao, stižu novi

"Trenutno imamo oko 500 izbeglica. Imamo najavu da će u toku dana stići oko 2.000 izbeglica iz pretprihvatnog centra", izjavio je Ahmet Halimi, sekretar Crvenog krsta u Preševu.

On je dodao da su u Prihvatnom centru spremni da ih dočekaju, da imaju hranu i vodu dovoljne za tri do četiri dana.

Predsednik opštine Preševo, Ragmi Mustafa, rekao je da je u tamošnjem prihvatnom centru pomoć u hrani i higijenskim sredstvima do sada je dobilo oko 60.000 ljudi koji su došli iz Azije i Afrike.

"Osim pomoći koje je obezbedila lokalna samouprava iz budžeta, svi potrebni resursi kojima grad raspolaže stavljeni su im na raspolaganje. Pomažu i Crveni krst, humaniratne organizacije, Dom zdravlja i svi građani", rekao je Mustafa.

On je rekao da je teško održati funkcionisanje jednog grada kada ima ovako veliki broj izbeglica, ali da će Preševo i dalje pomagati ove ljude koji, kako je rekao, samo prolaze kroz Srbiju na putu u zemlje Evropske unije.

Kada dobiju azilantske potvrde i napuste prihvatni centar, najveći problem izbeglica je pronaći odgovarajući prevoz do Beograda ili Subotice.

UNHCR je obezbedio jedan broj autobusa, ali su potrebe daleko veće. Izbeglice najčešće koriste privatne prevoznike kojima, kako kažu, plaćaju 25 evra za put do Beograda.

Autobuska stanica u Bujanovcu, 20 kilometara udaljena od Preševa, organizovala je prevoz "Nišekspresovim" autobusima po regularnim cenama i po potrebi uvodi vanredne polaske.

"Karta do Beograda košta 2.000, a do Subotice 2.900 dinara. Mi imamo stav da sve putnike tretiramo jednako, i svako ima pravo da kupi kartu i putuje sa nama", rekao je za Tanjug Milomir Radovanović direktor Nišekspresa.

"Osim toga obezbedili smo mesta u čekaonicma, kao i besplatan internet i mesto za tuširanje putnika", kaže Radovanović.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva