:

:

TV Most

clock

Februar 28, 2016   12:05

0

126

Preševo: Sinoć ušlo 136 migranata, danas nijedan

Kako je Tanjugu rečeno u Prihvatnom centru u Preševu, od jutros do ranog popodneva nijedan migrant nije ušao u Srbiju.

Policajci svih država sa balkanske migrantske rute nalaze se u Makedoniji, tamo zajedno profilišu migrante, a samo "podobnima" se omogućuje dalji put i to je jedan od razloga zašto sada manje migranata ulazi u Srbiju.

Protekle nedelje dnevno u Srbiju nije ulazilo ni 500 migranata, što je manje od kvote koliko sada propuštaju zemlje na balkanskoj ruti.

Srbija, Makedonija, Slovenija i Hrvatska najavile su da će ograničiti broj migranata koje ulaze u njihove zemlju na 580 dnevno, nakon što je Austrija saopštila da će dozvoliti da samo 80 ljudi u toj zemlji dnevno traži azil, dok će za ostale koje propušta dalje, uvesti ograničenje.

Šefovi policija tih pet država dogovorili su se prošle nedelje da uvedu zajedničko registrovanje izbeglica na grčko-makedonskoj granici i organizuju njihov prevoza do Austrije.

Kroz taj proces, obavlja se identifikacija i uzemaju biometrijski podaci migranata, kako bi se odredilo da li dolaze iz zemalja u kojima im je život ugrožen, poput Sirije, Iraka i Avganistana.

Njima se na grčko-makedonskoj granici ne daje odmah status tražilaca azila, već se to čini u Austriji ili u nekoj drugoj zemlji u koju su krenuli.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva