:

:

TV Most

Foto: Radio Kontakt plus

clock

Jun 21, 2015   12:05

0

154

Pres vitez Predragu Radonjiću

Žiri, kojim je predsedavao Švajcarac Rože Vorod, nagradio je dokumentarni film u produkciji "Srpskog slova" u konkurenciji više od 300 drugih ostvarenja iz 49 zemalja na ovogodišnjem 21. medunarodnom festivalu IFOLT .

Nagradu Radonjiću je sinoć na svečanoj ceremoniji u Istorijskom muzeju u Košicama, u prisustvu zvaničnika iz Slovačke i Evropske unije, uručila članica žirija italijanska rediteljka Elena Romanato.

"Posebno mi je drago da ovu nagradu dobijem u Slovačkoj, zemlji sa posebno izraženim osećajem za Srbiju i probleme sa kojima se Srbija susreće. Ovu nagradu doživljavam stoga i kao priznanje temi i ljudima kojima se film bavi, a to su Srbi na KIM i situacija u kojoj se već deceniju i po nalaze, sakriveni od očiju evropske javnosti", izjavio je Radonjić Radiju Kontakt plus u Kosovskoj Mitrovici.

Žiri, koji su još sačinjavali Marsel Dekanovski i Andrea Remencova iz Slovačke, Džejms Saterlend-Smit iz Velike Britanije, Darko Ković iz Srbije i Ovidiu Dimitrana iz Rumunije, odlučio je da ove godine nagradu "Zlatni prosjak" dobiju: u kategoriji produkcijskih kuća španski kratki igrani film "Odrastanje" Haviera Marka, u kategoriji najbolji lokalni televizijski program kratki dokumetrani film u belorusko-poljskoj koprodukciji "Gde pripadaš" Andreja Kucile, u kategoriji mladih autora dokumentarni film "Sanktifikacija" slovačkog autora Petera Gabora.

Statuetu "Zora"“ Udruženja novinara Srbije međunarodni žiri je dodelio australijskom režiseru Hoseinu Jehaniju za dokumentarni film "Rukan" o problemima izbeglih i pojave ISIS-a.

"Golden Begar 2015" održan je pod pokroviteljstvom zamenika premijera i ministra spoljnih poslova Slovacke Miroslava Lajčaka.

Izvor: Radio Kontakt plus

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva