:

:

TV Most

clock

Jun 25, 2015   20:57

0

159

Prepolovljene cene osiguranja za Kosovo



Na hiljade je Srba na Kosovu koji već godinama na put u centralnu Srbiju kreću automobilom sa dva para tablica, kosovskim i srpskim.

"Svake godine imamo dve registracije i to nas košta 600 evra. Za naš tako siromašan budžet kakav je trenutno ovde na Kosovu, pogotovu za nas Srbe koji smo ostali zaista je neizdrživ", kaže Saša Janićijević iz Gračanice.

Na Merdaru skida jedne a stavlja druge tablice. Isto čini i kada se vraća na Kosovo. Oni koji za vozilo imaju samo jedan par tablica, plaćaju nedeljno ili mesečno osiguranje.

"Sto evra – sedam dana, kamion i prikolica i mislim da je dosta. Ako bude sreće da bude dosta manje. Jer desi se neka tura i onda 100 evra bacimo, damo osiguranju. Trenutno nema posla, a inače je slabo sa poslom", kaže prevoznik Nedžat Murković.

Najskuplje su polise osiguranja za autobuse.

"Uzimamo osiguranje za pet autobusa, za jedan autobus je 240 evra, tako da godišnje dajemo više od 10.000 evra. Dok se sporazum ne sprovede u delo nekako sam skeptik prema tome jer su više puta obećavali pa ništa nisu uradili", kaže prevoznik Bogoljub Marinković, koji vozi na relaciji Gračanica–Beograd.

Na punktu Merdare službenici osguravajućih kompanija i policije nisu upućeni u detalje potpisanog sporazuma. Kažu da su spremni da ga implementiraju čim dobiju potrebne instrukcije, a one se očekuju u narednih mesec dana – koliki je rok za implementaciju sinoć potpisanog sporazuma.

Odluku o smanjenju cena osguranja pozdravljaju svi, ali ih zanima kolika će cena biti ako vozilom sa kosovskim tablicama idu ka centralnoj Srbiji.

"Za putnička vozila zeleni karton će koštati od 40 do 45, za autobuse to će biti 300 evra, a za kamione preko 100 evra. Ovo su godišnje tarife, tj. na godišnjem nivou. Osiguravajuće kompanije Kosova će uplatiti milion i po evra jednoj austrijskoj banci, koja će garantovati naplate moguće štete", kaže Rahim Pacoli, predsednik Kosovskog biroa osiguranja.

Za vozila sa srpskim tablicama na Kosovu će biti dovoljan postojeći zeleni karton. Za štetu koju načine vozila sa srpskim tablicama garant je Evropski biro osiguravajućih društava.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva