:

:

TV Most

clock

Avgust 04, 2015   12:05

0

115

Preokret: Rešiti problem Srba u Hrvatskoj

Kako se navodi u saopštenju tog pokreta, činjenica je da ni 20 godina od te vojno-policijske akcije nije završena obnova u ratu porušenih kuća i infrastrukture u povratničkim sredinama, da oduzeta stanarska prava onemogućavaju povratak Srba, da im je otežano zapošljavanje u državne službe i upotreba jezika i pisma, da je u hrvatskim medijima i u porukama visokih hvatskih zvaničnika prisutan govor mržnje.

Pokret za preokret smatra da je krajnje vreme da se političari i u Srbiji i u Hrvatskoj uozbilje.

"Ni vlast u Srbiji, a ni međunarodna zajednica nisu se u dovoljnoj meri angažovali da se pomogne ljudima kojima je Oluja "odnela" sve. Tražimo da, umesto paradiranja i praznih reči, i Hrvatska i Srbija naprave iskrene korake ka rešavanju problema Srba u Hrvatskoj", navodi se u saopštenju.

Taj pokret ističe da umesto što sakupljaju političke poene igrajući se vatrom, trebalo bi da se potrude da građani žive bolje.

Kada je reč o obeležavanju "Oluje" vojnom paradom u Zagrebu Pokret za preokret smatra da je to, u najmanju ruku, neprimereno i nepristojno jer je to simboličko "paradiranje" nad nesrećom više od 250.000 proteranih i više od 2.000 ubijenih Srba.

"Za žaljenje je što aktuelna vlast u Hrvatskoj, slaveći na ovaj način, pokušava da mobiliše tamošnju javnost oko ideologije militarizma, isključivosti i netrpeljivosti, koja je 90-ih na ovim prostorima napravila ogromnu štetu", rekao je predsednik Preokreta Janko Veselinović.

On je dodao da hrvatska vlast, gurajući prst u oko svima za koje je "Oluja" dan progona i stradanja, svakako ne doprinosi poboljšanju odnosa u regionu.

"Jednostavno je nepristojno pojačati muziku u svojoj kući dok komšija oplakuje gubitak članova porodice i seća se svog ognjišta sa kog je proteran", zaključio je Veselinović.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva