Vesti
Preminuo Oskarom nagrađeni direktor fotografije Valter Lasali

21:30, 23.10.2017

|

Izvor: RTS

Direktor fotografije Valter Lasali, koji je nagrađen Oskarom za film „Grk Zorba“ iz 1964. godine, preminuo je u 91. godini zbog komplikacija nastalih posle operacije, saopštili su danas zvaničnici bolnice na grčkom ostrvu Krit.


Lasali, koji je rođen u Nemačkoj, živeo je kod Hanje, u blizini plaže koja je poslužila kao scenografija poslednje scene čuvenog filma Grk Zorba, u kojoj su Entoni Kvin i Alan Bejts zaigrali uz zvuke sirtakija.
U pitanju je scena u kojoj Aleksis Zorba uči svog šefa Bazila da igra na muzičku podlogu Mikisa Teodorakisa.Lasali se kao dečak, izbeglica iz nacističke Nemačke, preselio u London.Radio je na desetinama filmova, uključujući i britansku komediju Tom Džons iz 1963. godine, kao i dve decenije kasnije dramu Žega i prašina Džejmsa Ajvorija, podsetio je AP.Zanimljivo je da je svoju pozlaćenu statuetu Američke akademije poklonio taverni „Kristijana“, lociranoj na plaži odmah pored mesta na kojem je snimljena čuvena scena. Stajala je izložena sve dok lokal nije uništen u požaru 2012. godine.
 


<< Nazad
Vesti TV Most

Pretraga po datumu

Copyright© TV Most

By Kale Design