:

:

TV Most

Foto: Akademija umetnosti

clock

Maj 27, 2018   12:05

0

194

Preminuo Dušan Đoković, osnivač i predsednik Akademije umetnosti


Dušan Đoković je rođen 1945. godine u Beogradu, u porodici Milana Đokovića, pisca, prevodioca, direktora Drame Narodnog pozorišta i upravnika JDP i Divne Đoković, prvakinje Drame Narodnog pozorišta. Diplomirao je Filmsku i televizijsku organizaciju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Afirmaciju je stekao kao urednik i menadžer u programima Radio Beograda. Bio je organizator filmske produkcije i producent mnogih igranih filmova. Kao producent potpisao je osamnaest igranih filmova, od čega četiri koprodukciona, tri sa producentima iz SAD i jedan u koprodukciji sa MOSEKSPORT filmom.



Osnivač je prve privatne Akademije u Srbiji 1995. godine, koja je stasala u reprezentativnu ustanovu, u kojoj je vršio funkciju predsednika, a bio je i predsednik njenog Saveta. Pored toga, bavio se neposredno produkcijom i promocijom mladih autora, koji su školovani u ovoj Akademiji.



Bio je nosilac velikog broja priznanja, između ostalih, Ordena Svetog Save, Vukove nagrade, Zlatnog viteza, Zlatnog beočuga, Zlatne značke Kulturno prosvetne zajednice i član Evropske filmske akademije.



Osnivač je „Fondacije Milan Đoković“, 2005. godine, koja radi na unapređenju kulture, prosvete i nauke i pomaganju stvaralaštva studenata i postdiplomaca.



Datum sahrane i komemoracije Akademija će naknadno saopštiti.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva