:

:

TV Most

clock

Maj 17, 2018   12:05

0

123

Premijerka Brnabić stigla u Sofiju, danas na sastanku SEF-a


Na skupu, u Nacionalnoj palati kulture u Sofiji, među više od 50 učesnika, uticajnih političkih lidera, donosilaca odluka, biznis lidera, predstavnika međunarodnih organizacija, predstavnika relevantnih organizacija mladih, premijeri iz regiona Zapadnog Balkana, su i predsednik SEF-a Borge Brende, visoka predstavnica EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Federika Mogerini, premijer Bugarske Bojko Borisov, predsednik Evropske banke za obnovu i razvoj Suma ÄŒakrabarti i direktorka programa za Evropu Svetskog ekonomskog foruma Martina Larkin.




Na skupu učestvuju i austrijski kancelar Sebastijan Kurc, premijer Bugarske Bojko Borisov, premijeri Albanije Edi Rama, premijer Crne Gore Duško Marković, Srbije Ana Brnabić, predsednik PKS Marko ÄŒadež...


Svetski lideri, predstavnici međunarodnih organizacija i privrede, razgovaraće o tri ključne teme za region: ekonomski rast, trgovina i investicije, važnost digitalne agende u kontekstu tehnološkog razvoja i jačanje uloge nove generacije mladih lidera.



Premijerka Srbije Ana Brnabić otvara drugi panel "U susret budućnosti izgradnjom digitalnog ekosistema", a govoriće o digitalnoj agendi i važnosti regionalnog povezivanja i predstaviti najvažnije rezultate u oblasti digitalizacije i razvoja novih tehnologija.



Od oktobra 2016. godine, Brnabić je član grupe "Novi lideri za Evropu" Svetskog ekonomskog foruma koju čine mladi političari i donosioci odluka iz više evropskih zemalja.



Kao prvi predstavnik Srbije, Brnabić je predsedavala radnom grupom Svetskog ekonomskog foruma koja je analizirala pitanja migracije i granica.



Kao jedini premijer iz regiona, učestvovala je u izradi izveštaja Svetskog ekonomskog foruma "Obnova Evrope" koji je predstavljen na sastanku Svetskog ekonomskog foruma u Davosu u januaru ove godine, a u kojem je pripremala deo koji se odnosi na migracije i granice.



Na skupu SEF-a u Sofiji učestvuje i predsednik PKS Marko ÄŒadež, koji je i predsednik Upravnog odbora Komorskog investicionog foruma zapadnobalkanske šestorke.



On će na panelu "Jačanje rasta kroz javno-privatno partnerstvo" govoriti o tome kako proširenje EU na Zapadni Balkan i regionalne ekonomske integracije mogu doprineti razvoju i regiona i EU.



Sutra, drugog dana boravka u Sofiji, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić će učestvovati na "Bečkom ekonomskom forumu".



Na tom skupu će učestvovati premijeri Zapadnog Balkana i predstavnici ekonomskih institucija, koji će razgovarati o aktuelnim ekonomskim temama u regionu.



Oba događaja održavaju se u sklopu Samita Zapadnog Balkana u Sofiji.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva