:

:

TV Most

clock

Mart 19, 2018   12:05

0

197

Premijeri Poljske i Nemačke za odgovor EU na trovanje Skripalja


"Razgovarali smo o skandaloznom napadu uz upotrebu hemijskog gasa u Solsberiju. Dogovorili smo se da EU mora da odgovori odlučno, a ne samo simbolično, i očekujemo od EU da će se u zaključcima nakon Evropskog saveta naći i tema ruskog napada", kazao je na zajedničkoj konferenciji za novinare Moravjecki.





Nemačka kancelarka je izjavila da stoji "rame uz rame" s Velikom Britanijom i da je na Rusiji da odgovori na britansku tvrdnju.



"Postoje ozbiljne indicije da Rusija ima neke veze sa tim i sada mora da pokaže da nema", kazala je Angela Merkel.



I nemačka kancelarka i poljski premijer izrazili su večeras volju da se obnovi "format Vajmarskog trougla" u koje je, pored Nemačke i Poljske, još i Francuska, jer su složno ocenili da je bliska saradnja Nemačke i Poljske nužna, kako je kazao Moravjecki, za dobru saradnju u Evropi, posebno za "novu agendu nakon Bregzita", a takodje i za pitanja bezbednosti.



I Merkelova i Moravjecki su današnjim razgovorima u Varšavi i na konferenciji za novinare isticali ono što Nemačku i Poljsku spaja, pre nego sporne teme kao što je ruski gasovod "Severni tok 2", za koji je pred posetu kancelarke zamenik šefa poljske diplomatije zadužen za evropske poslove Konrad Šimanjski izjavio da u odbijanju tog gasovoda za Poljsku ne postoji prostor za kompromis.



"Poljska je spremna da realizuje nemačko-poljsko partnerstvo na bilateralnom, evropskom i medjunarodnom planu. Saradnja te dve zemje potrebna je celoj Evropi", kazao je nakon razgovora sa nemačkom kancelarkom premijer Moravjecki.



Nemačka kancelarka je izrazila nadu da da će se dijalogom rešiti spor oko poljskih reformi pravosudja zbog koji je Evropska komisija pokrenula "nuklearnu opciju" ÄŒlana 7. Lisabonskog sporazuma, po kojem bi u najgorem slučaju Poljska mogla da ostane bez prava glasa u EU.



"Razgovori sa EK su vrlo intenzivni. Mi se na nemačkoj strani nadamo da će se naći rešenje. Nisu sada potrebne nikakve spekulacije", odgovorila je Merkel na pitanje o povezivanju evropskih fondova u sledećem budžetskom periodu s valjanom pravnom državom u zemljama članicama.



"Vidi se slabašno svetlo u tunelu da ćemo doći do dogovora. Svakako, to iziskuje razumevanje obe strane", rekao je Moravjecki o dijalogu sa EK.



Različite su i ocene Berlina i Varšave o putevima rešavanja izbegličke krize, ali i poljki premijer je ocenio da je sistemu azila u EU neophodan "temeljan remont".



Moravjecki se složio sa ocenom Angele Merkel da treba izdvojiti veća sredstva za zemlje koje su na granicama EU i prve na udaru migracijskog talasa.



"Rekao sam da nam je jako stalo do stvaranja zajedničkog mehanizma azila koji će biti solidaran. Razumemo da može mnogo da košta, ali molimo partnere da poštuju i neke elemente suvereniteta ko hoće kako da prima izbeglice", rekao je Moravjecki.



Angela Merkel je Varšavu odabrala za posetu kao drugu, odmah posle Pariza, od kako je ponovo izabrana za predsednicu nemačke vlade, u želji da pokuša da prevazidje sporove i proceni koliko je i kako Poljska s novom vladom premijera Moravjeckog spremna da se vrati evropskoj saradnji, umesto oštrih sporova Varšave s Briselom u poslednje dve godine.


 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva