:

:

TV Most

Foto: EPA

clock

Februar 13, 2018   12:05

0

210

Premijeri Grčke i Turske razgovarali o krizi na Egeju


Grčki mediji javljaju da su Cipras i Jildirim razgovarali o "provokaciji turske strane", dok turski tvrde suprotno da Grčka provocira Tursku.



Tokom razgovora dvojice premijera na zahtev turske strane, Cipras je "oštro ukazao" da se kod ostrvlja Imija koje Turci nazivaju Kardak, na krajnjem istoku Egeja, radi o dogadjaju koji "direktno potkopava tursko-grčke i tursko-evropske odnose, i da se gazi medjunarodno pravo".



Jildirim je rekao da incident, koji je počeo u ponedeljak kada je turski patrolni brod pokušao da od Imije otera grčki patrolni brod, "nije rezultat namernog delovanja" turske strane.



Cipras je tražio da Turska "odmah obustavi sve provokativnije povrede teritorijalnih voda i vazdušnog prostora grčkih ostrva u Egejskom moru", ali dvojica premijera su se, kako je saopšteno, "dogovorila da intenziviraju razgovore o merama za izgradnju poverenja".



Takodje večeras, najavljeno je da će ministar odbrane Grčke Panos Kamenos na sastanku NATO na kojem učestvuje u Briselu, preneti "sve informacije operativnog centra" Oružanih snaga Grčke o aktivnosti turskih aviona i brodova da bi pokazao šta se dešava na Egeju.



U Atini je objavljeno da Ministarstva odbrane Grčke tvrdnju turskog Ministarstva spoljnih poslova da Imija pripada Turskoj, razmatra "u svetlu zabrinutosti zbog vidnog kvalitativnog produbljavanja incidenta" za šta optužuje suseda.



Grčko Ministarstvo odbrane "ne želi da se uključi u proces koji bi gurnuo Tursku da izazove vruć incident", piše u saopštenju uz upotrebu termina koji u vojno-diplomatskoj terminologiji označava oružani sukob, i dodaje se da su grčke oružane snage "u potpunosti spremne i rasporedjenje u širem regionu Egeja".



Večeras je vanredni sastanak Odbora Skupštine Grčke za spoljne poslove i odbranu, zatvoren za javnost, zatražila poslanička grupa opozicone stranke Nova demokratija. Oni su naveli da je 2017. godine Turska na Egeju izvršila najveći broj povreda teritorijalnog integriteta Grčke u poslednjih 15 godina.



Te povrede su propratile "zapaljive izjave turskih zvaničnika, čija su kulminacija izjave turskog predsednika Erdogana koji je (danas) neposredno zapretio korišćenjem turskih oružanih snaga protiv Grčke i Kipra", naveli su poslanici.



U Atini je večeras objavljeno da je turski list Hurijet, uz fotografije objavio da je 11 turskih i osam grčkih brodova kod Imije, što nalikuje oružanom incidentu iz 1996. godine na tom mestu.



Medjutim, grčka strana ne potvrdjuje turske podatke, već govori da su na tom mestu tri turska i dva grčka broda.



Ministarstva spoljnih poslova Grčke i Turske su danas razmenila oštra zvanična saopštenja.



Uz to je portparol grčkog ministarstva Aleksandros Genimatas večeras rekao da je "Turska, zajedno sa osećajem za meru, izgubila i zdrav razum". 



On je dodao da Turska "pored kršenja medjunarodnog prava, pokazuje da ne poznaje ni geografiju" jer se u saopštenju turskog Ministarstva spoljnih poslova navodi da Imija pripada Turskoj, a da Grčka tvrdeći da pripada njoj, "dovodi javno mnjenje u zabludu".



U turskom saopštenju se tvrdi da je grčkom ministarstvu zvanično ukazano da je "kod Imije jako prisustvo grčkih oružanih snaga u vazduhu i na moru, i da turska strana neće tolerisati takvo ponašanje".



Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova, ambasador Dimitrios Paraskevopulos je danas, kako je objavljeno, "uložio oštar protest svom turskom kolegi", a protest je uložen i ambasadoru Turske u Atini koji je pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova.



Kriza se produbljuje od juče kada je, po grčkim izvorima, brod turske obalske straže kod Imije namerno udario i oštetio brod grčke obalske straže.



Grčki brod stalno čuva ta dva nenaseljena ostrvca u istočnom Egeju, nedaleko od granice Turske, koja nominalno jesu grčka, ali na njih pretenduje i Turska.



Te dve zemlje zbog tih ostrvaca umalo 1996. godine nisu zaratile što je sprečeno intervencijom predsednika SAD na obe strane, ali su pre toga tamo već poginula tri grčka oficira. Zaključen je sporazum o izgradnji medjusobnog poverenja, uz potpunu obostranu demilitarizaciju područja oko Imije.



Predstavnik Evropske komisije za štampu Margaritis Skinas rekao je danas da EU "pažljivo prati" razvoj incidenta na Egeju, da je potrebno da se Turska "nesumnjivo obaveže" na dobrosusedstvo i da je nužno da Ankara izbegava "trvenja, pretnje i aktivnosti" protiv "članica EU".



Atinu je uznemirila prošlonedeljna izjava predsednika Turske Erdogana da njegova zemlja "ima dovoljnio vojnih snaga za istovremene akcije i u Siriji, i na Egeju", preneli su grčki mediji.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva