:

:

TV Most

clock

Mart 02, 2015   14:01

0

145

Premijera filma "Enklava" na FEST-u

"Enklava" obrađuje temu srpske zajednice koja je ostala na Kosovu da živi u malim izolovanim zajednicama - enklavama, navodi se u saopštenju producentske kuće Art&Popcorn.

Ove zajednice su jedine takve u celoj Evropi, a pripadnici policije Ujedinjenih Nacija i Evropske Unije neophodni su da bi čuvali ove teritorije.

Primorani na ovakav život, ograničeni da žive na skučenom prostoru, Srbi koji su ostali da žive na Kosovu i Metohiji žive svoje živote na veoma težak način, a njihova deca idu u škole koje se su van enklava i do tamo se prevoze oklopnim transporterima.

Šta se dešava kad neko premine u enklavi, a groblje se nalazi van nje, na neprijateljskoj teritoriji?

U ovoj priči, uz mnogo peripetija, jedan osamdesetogodišnji starac će ipak biti sahranjen zahvaljujući svom unuku, desetogodišnjem dečaku koji se usudio da učini nešto nemoguće za obe zajednice na Kosovu, i srpsku i albansku - da zavoli i stekne prijatelja na suprotnoj strani.

Glumac Nebojša Glogovac, koji tumači jednu od glavnih uloga, kaže da ga je već u scenariju ta dečija strana priče dotakla.

Dok se odrasli dele, a političari svojim delovanjem život u enklavama čine sve nepodnošljivijim i za jedne i za druge, deca prosto traže drugare za igru, naveo je Glogovac.

"Iako olako koriste i grubu retoriku, koju su od odraslih preuzela, a čije težine nisu ni svesna, suštinski pokazuju samo onu najčistiju, ljudsku potrebu - za drugim čovekom, prijateljem, društvom", dodao je glumac.

On je ukazao da je Vojislav, čiji lik tumači, čovek pritisnut životnim okolnostima: živi bez žene koja je umrla, sa ocem koji umire, sinom - koji treba da živi i dve krave koje to omogućavaju.

Uslovi u kojima je puko preživljavanje neizvesno, neminovna je dilema: ostati ili otići, jer teško je ostati, a da li i odlazak nužno znači i bolji život, zapitao je Glogovac.

Denis Murić je rekao da mu je uloga albanskog dečaka Baškima bila bliska jer živi na Kosovu i na neki način je svakodnevno bio izložen provokacijama koje su opisane u filmu.

Murić je kazao da ima tremu pred premijeru "Enklave", ali i velika očekivanja.

"Igram u dva filma koja su na ovogodišnjem FEST-u, svi hvale oba filma, veoma sam srećan zbog toga, ne mogu da opišem moja osećanja trenutno“, kaže Murić koji igra i u filmu "Ničije dete".

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva