:

:

TV Most

clock

Maj 25, 2015   12:05

0

180

Premijer: O platama i penzijama u avgustu

On je rekao da insistira na tome ne zbog dodvoracvanja, već zato što će to biti ogroman podsticaj za našu ekonomiju, jer će veća potrošnja donositi veći PDV i moći će da se daje više novca za kapitalne investicije

Plate i penzije će pre kraja mandata ove vlade biti više nego što su bile, u stabilnim uslovima, sa rastom i fiskalnim deficitom na nivou Mastrihta, uveren je premijer.

On je za B92 takođe rekao da se "bori kao lav" u razgovorima sa MMF da struja što manje poskupi.

Premijer je naveo i da su iz MMF imali samo reči hvale za ono što je vlada do sada uradila, te da im je jedina primedba bila na cenu struje.

Vučić je rekao da je Srbija daleko od najnižeg standarda u regionu, i naveo da imamo odlične rezultate u prvih pet meseci ove godine.

Prema njegovim rečima, u prvih pet meseci ove godine u budžetu je ušteđeno 60 milijardi dinara.

Ukoliko se ispuni plan, deficit će biti 3,28 odsto BDP.

Javni dug će, naveo je premijer, ići do 79 odsto, ali će pre kraja mandata vlade ičći dole.

Srbija ima primarni suficit, odnosno, više zarađuje nego što troši, ali imamo "problem sa jezivim kamatama i godišnje dajemo 1,2 milijarde evra na te kamate", primetio je.

Vučić je rekao da je nezadovoljan i činjenicom da država ne može da potroši novac koji ima za kapitalne investicije, jer nema projekata.

On je dodao da je spirala nezaposlenosti, krenula nadole, nedovoljno, ali je krenula da pada.

Država će biti uređena, zaključio je Vučić.


Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić kazao je danas da je ideja evrointegracija najnepopularnija u poslednjih 15 godina, ali da Srbija neće odustati od tog puta, jer je to najbolji tip društva koji on vidi.

"Mislim da je to najbolji tip društva kome mi stremimo. Mi se već osećamo kao deo evropske porodice", kazao je Vučić.

Govoreći o poseti Sjedinjenim Američkim Državama Vučić je kazao da su SAD važne zbog evrointegracija Srbije i stabilnosti u regionu, koju je prema njegovim rečima Srbija očuvala. On je dodao da je Amerika ponudila i pomoć u energetskim problemima Srbije i da država mora da razmišlja o širem energetskom snabdevanju.

On je kazao da je Srbija preduzela neophodne mere zbog terorističkog napada u Makedoniji i da konstantno prate situaciju u Bosni i Hercegovini.

Govoreći o Bosni Hercegovini on je kazao da poštuje jedinstvo te susedne države, ali da "volimo Republiku Srpsku". ;

Upitan o eventualni odlazak u Srebrenicu na godišnjicu zločina Vučić je kazao da će Srbija imati primerenu reakciju, ali i da je pitanje da li će tamo biti provokacija, odnosno izjava određenih političara protiv Srbije.

"O tome ćemo da razgovaramo, šta je to što može da bude relaksacija, a šta je to moglo da izazove probleme. Ne mogu da govorim o oduševljenju, znamo šta se dogodilo u Srebrenici, osudićemo to na pravi način", kazao je Vučić.

On je kazao i da Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji i da neće promeniti odnos prema toj zemlji.

"Ja sam to rekao više puta. Ova Vlada neće promeniti svoj odnos i neće uvoditi sankcije Rusiji", kazao je Vučić.

Govoreći o sutrašnjoj poseti glavnog tužioca Haškog tribunala i eventualnog izručenja lidera radikala Vojislava Šešelja Hagu, Vučić je kazao da Šešelj nije "kofer" koji neko može da ostavi u Srbiji i traži ga nazad kad poželi.

On je pojasnio da u slučaju Šešelj mora da se vidi zašto se vraća u Hag, da li mu je bolje pošto je zbog zdravstvenih razloga pušten na slobodu, pa tek onda da se poštuju procedure i govori o njegovom izručenju Hagu.

Upitan šta očekuje od posete nemačke kancelarke Angele Merkel Srbiji, Vučić je kazao da je to velika čast, da ona poštuje ekonomske mere Vlade, ali i da ga očekuju teški razgovori.

Izrazito negativan stav Zapada prema platformi za Kosovo

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić kazao je da će prvo razgovarati sa predsednikom Tomislavom Nikolićem o platformi za Kosovo i Metohiju, a da će u javnost izaći, ako nešto od toga bude bilo realno izvodljivo. On je kazao da je jedna od važnih stavki o kojoj treba da se razgovara i stav zapada, koji je kako je naveo "izrazito negativan".

"Stav zapadnih političara je izrazito negativan. Mi o tome moramo da razgovaramo. Mi vodimo politiku nezavisne i suverene zemlje. To će u razgovoru sa Nikolićem biti jedna od važnih stavki", kazao je Vučić.

Vučić je kazao da će o platformi razgovarati i da je važno da se u tim razgovorima razmišlja o bezbednosti Srba na Kosovu, ali i o životu cele Srbije.

On je dodao da nije realno da se očekuje da Srbija ima svoje institucije u Srbici, Glogovcu i Uroševcu, ali da je to problem loše vođene politike u veoma dugom periodu.

On je kazao da Srbi i Albanci veoma dugo žive kao odvojena društva.

Moja greška je što se nisam ranije sastao sa ombudsmanom

Predsednik Vlade Vučić je kazao da će nastaviti sastanke sa nevladinim organizacijama, ali i da je njegova greška što se ranije nije sastao sa ombudsmanom. Vučić je kazao da je njegova greška što i ranije nije razgovarao sa zaštitnikom građana Sašom Jankovićem, koji je taj razgovor tražio.

"On je mene i ranije zvao. Ja sam kriv što nisam ispunio svoju zakonsku obavezu da ga primim", kazao je Vučić u intervjuu.

Vučić je kazao da smatra da protiv ombudsmana, kada su pojedini mediji pisali o samoubistvu njegovog prijatelja u njegovom stanu, nije vođena hajka i ponovio da veliki broj medija porodici nastradalog prijatelja Saše Jankovića nije dala prostora da govori i da je pokušano da se od toga napravi "politički slučaj".

Upitan da li će Janković sada moći da istražuje slučajeve u Vojno-bezbednosnoj agenciji i Ministarstvu odbrane, premijer je rekao da "ombudsman u skladu sa zakonom ima pravo i obavezu da radi svoj posao nesmetano".

Nezadovoljan radom nekih ministara

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić kazao je večeras da nije zadovoljan radom određenih ministara, ali da će to biti rešeno onda kada to ne bude ugrožavalo stabilnost zemlje.

"Nikada nećete videti idealnu vladu, ničiju. Trudim se da budem objektivan, da sagledam svoje slabosti i greške. Postoje ljudi čijim radom nisam zadovoljan", kazao je Vučić u intervjuu na B92.

Vučić je kazao da je mislio da će rekonstrukcija biti urađena na godišnjicu vlade, ali da je sam odlučio da to bude kasnije.

On je kazao i da ministri u ovoj Vladi imaju manje rezultate, jer on ne dozvoljava da se novac troši nepotrebno, kako bi se pokazali bolji rezultati od realnih.

Premijer je kazao da nikada nije govorio o prevremenim parlamentarnim izborima, ali da ih ne bi isključio.

"Uvek je dobro da takva priča postoji, podstiče sve političke formacije da rade najbolje i da u svakom trenutku budu spremni", kazao je Vučić.

Premijer je kazao da je "fer da kažete šta je vaš plan i da vidite imate li podršku" i da on nema problem sa tim ako su građani siti reforma i ne žele ih.

On je kazao i da je prema poslednjim istraživanjima Srpska radikalna stranka treća po snazi u Srbiji.

"Nisam se bavio partijama, samo u slučaju Šešelja", kazao je Vučić govoreći o rezultatima poslednjih istraživanja rejtinga stranaka.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva