:

:

TV Most

Foto: Foto Tanjug

clock

Februar 19, 2018   12:05

0

201

Prekogranična saradnja Srbije i Hrvatske

U korist oba naroda i građana pograničnih područja, već više od decenije Srbija i Hrvatska zajednički konkurišu za sredstva iz evropske kase. To najbolje znaju Šapčani koji zajedno sa Slavonskim Brodom nižu projekte – od poljoprivrede, preko saradnje u odbrani od poplava, za koju su od Evropske unije dobili više od 400.000 evra.

"Nakon toga smo konkurisali za nastavak prvog i najuspešnijeg projekta takozvani 3-R projektom Roses for Age čija je vrednost 240.000 evra, a tiče se unapređenja poljoprivrede – hortikulture, i svakako podizanja kapaciteta kada je u pitanju privlačenje sredstava iz IPARD fondova. Tim projektom je unapređen Festival Ruža Lipolista, a i ove godine će biti finansiran iz istih sredstava", ističe načelnica Odeljenja društvenih delatnosti grada Šapca Bojana Mladenović.

U 38 projekata, u prvom prekograničnom programu sa Hrvatskom, oko 13,5 miliona evra uloženo je u očuvanje životne sredine, ekonomsku i saradnju lokalnih institucija.

"Totalna finansijska lokacija za perod 2014–2020. iznosi 34,2 miliona evra, a biće finansirani projekti koji imaju za cilj da doprinesu poboljšanju kvaliteta socijalnih i zdravstvenih usluga, promovisanju obnovljivih izvora energije, zaštiti životne sredine, očuvanju kulturnog istorijskog nasleđa, turizmu kao i poboljšanju konkurentnosti u pograničnom predelu", kaže Mihajilo Dašić iz Ministarstva za evropske integracije.

Naglašava da se uspešna saradnja ogleda i u 23 projekta koji se trenutno implementiraju, a sprovodi ih 47 srpskih institucija.

U Centru za evropske politike smatraju da je u ovoj fazi pretpristupnih pregovora prekogranična saradnja izuzetno važna za Srbiju.

"Kroz projekte prekogranične saradnje različita udruženja preduzetnika, Regionalne razvojne agencije koje takođe mogu da učestvuju u ovim programima, mogu da kreiraju različita partnerstva, pa različite klastere, da na taj način povežu privredu i da obezbede plasman na neka nova tržišta", rekla je Ranka Miljenović iz Centra za evropske politike.

Prekograničnu saradnju koči jedino obavezno učešće da bi se novac povukao iz evropske kase.

"Sada radimo na nekom mehanizmu da se uspostavi trajni mehanizam kako bi se obezbedila sredstva za predfinansiranje", naveo je Dašić.

U Vladi do kraja marta najavljuju drugi poziv za učešće u prekoganičnim programima sa Hrvatskom, vrednim više od 15 miliona evra.

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva