:

:

TV Most

Foto: Radio Kontakt plus, Željko Tvrdišić.

clock

Maj 25, 2017   16:03

0

142

Preko 90 odsto ispitanika ne oseća pravnu sigurnost na severu Kosova

Na javnoj diskusiji koja je danas održana u Zvečanu Miloš Kabašić iz ACDC rekao je da je na pitanje „Da li se osećate sigurno i zaštićeno u smislu vladavine zakona?“ čak 90% ispitanih odgovorilo - „Ne“.

„Preko 90% anketiranih građana izjavilo je da se ne bi osećali sigurno da idu u južnu Mitrovicu u zgradu suda. Među anketiranima čak 44% je odgovorilo da nema poverenje ni u jednu od institucija,“- rekao je Kabašić.

Više od 60% anketiranih je potvrdno odgovorilo na pitanje da li znaju da će nakon integracije pravosuđa prestati sa radom srpske pravosudne institucije na Kosovu, iako se samo 2% slaže sa integracijom, naveo je Kabašić predstavljajući rezultate istraživanja.

Advokat Dejan A. Vasić izjavio je da nikada neće doći do integracije srpskih sudija i tužilaca u kosovsko pravosuđe.

Ja i sudija Milutin Milosavljević smo jedini koji od početka govorimo da se to nikada neće desti, nedavno smo se sreli i konstatovali da smo obojica u pravu, kazao je Vasić.

„Nikada neće doći do integracije, Briselski sporazum je postignut 2013. godine, mnoge stvari su se od tada promenile. Svet se promenio od te godine a kamoli Briselski sporazum. Sporazum je napravljen zbog slikanja i to najviše zbog slikanja tadašnjih evropskih administrativaca,“- tvrdi Vasić.

Nefunkcionisanje pravosuđa punim kapacitetom najviše škodi običnim građanima, smtra on i dodaje da bi možda trebalo razmišljati da se ovakvo stanje osznaži, do konačnog trenutka kada se bude rešavalo pitanje pravosuđa.

Javna diskusija, koja je deo projekta “Posledice odlaganja integracije pravosuđa - Stanje i perspektive“ održana je u prostorijma opštine Zvečan.

Daniela Tomašević iz Centra za zastupanje demokratske kulture podsetila je da je ovaj projekat podržala Kosovska fondacija za otvoreno društvo – Kfos a da je medijski partner na projektu Radio Kontakt plus.

Izvor: Radio Kontakt plus

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva