:

:

TV Most

clock

Decembar 26, 2015   12:05

0

118

Pregovori o poglavlju 35 stvar taktike Vlade

Nikolić je u intervjuu za srpski Sputnjik ocenio da ni članice EU nemaju uvek jedinstvene stavove po svim pitanjima, navodeći kao primer status Kosova i migrantsku krizu, i dodao da u tim "disonantnim tonovima" vidi priliku da Srbija nastupi drugačije od stava mnogih u Poglavlju 35, koje se tiče Kosova i Metohije.

"Počelo je od priznanja nezavisnosti takozvane države Kosovo, kada je pet država odbilo da učestvuje u zajedničkom stavu EU, pa nisu imale nikakve konsekvence. Niko nije rekao - sada izlazite iz EU pošto ne poštujete zajedničku politiku, odnosno osetilo se da će EU početi da izbegava formiranje zajedničke politike na pitanjima na kojima neće biti konsenzusa", rekao je on za Sputnjik.

Potom je, dodao je, nastupila izbeglička kriza u kojoj su se evropske države različito ponašale, a Slovenija je na referendumu odbila zakon o gej brakovima.

"Šta će sada biti sankcije prema Sloveniji? Da li će to biti isključivanje iz EU dok ne reši taj problem? Tako mislim da i mi imamo priliku da nastupimo drugačije od stava mnogih u poglavlju 35", istakao je Nikolić.

Na konstataciju da nas čeka pitanje priznavanja te takozvane republike, on kaže da je model rešavanja tog pitanja stvar strategije pregovaračkog tima, strategije Vlade Srbije, za koju će ona zatražiti saglasnost Narodne skupštine.

"Sad je sve na tome šta je okvir pregovora s kojim naša delegacija kreće. Prvo, stvar taktike - da li tu veštu diplomatsku ekvilibristiku, koja je došla iz Nemačke, taj obavezujući pravni sporazum o dobrosusedskim odnosima s Kosovom, staviti odmah na sto, razgovarati i raspravljati o tome, ili dovršavati sve što se tiče poglavlja 35 i iščekivati kako bi mogao da izgleda predlog sporazuma", objasnio je.

On smatra, kako kaže, da će EU najverovatnije pred našu i delegaciju iz Prištine izaći sa nekakvim predlogom sporazuma jer je do sada uvek tako bivalo - prvo bi se pojavio papir EU na koji bi jedna ili druga strana imale primedbi, što je potom usaglašavano.

"Nekakav osnovni papir uvek i treba da postoji, i možda nije loše da ga piše neko ko brine o interesima obe strane, nego da bude jednostrano napisan. Tim pre što EU i dalje govori o statusnoj neutralnosti, pa hajde da vidimo šta podrazumeva ta statusna neutralnost", ističe Nikolić.

Kaže i da, ako EU ostavi Prištinu i Beograd da se sami dogovaraju, onda nikada nećemo ući u EU zato što tu dogovora nema, "osim ako se ne umešaju veliki, koji bi mogli da pronađu model prihvatljiv i za jedne i za druge".

"Ako je taj sporazum uslov da mi uđemo u EU i ako taj uslov bude da mi priznamo nezavisnost KiM, onda je to znak da nas EU neće, ali da vrlo dobro zna da bez Srbije nije potpuna, i da bez Srbije u EU nema stabilnosti na Balkanu", naglasio je, ocenivši da će Evropa sada imati malo više vremena da se time pozabavi ako se smiri izbegliča kriza.

"To je sada igra, taktika, stvar principa i mislim da će Vlada o tome odluciti i dati nekakve smernice pregovarackom timu. Ja ne znam ni ko će voditi taj tim, možda će cak i predsednik Vlade da vodi tim za poglavlje 35, što je do sada prakticno i cinio", rekao je NIkolić.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva