:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Jun 11, 2018   08:44

0

182

Pregovori o novom aranžmanu sa MMF-om

Prethodni, trogodišnji sporazum završen je u februaru i ovaj novi bi trebalo da bude nastavak rada na već započetom – reformi javnih preduzeća, uprave i sistemu plata i penzija.

Novi aranžman sa MMF-om, za razliku od prethodnog, koji je bio kontrolni i kada je iz predostrožnosti Srbija mogla da koristi finansijsku pomoć, trebalo bi da bude savetodavni, takozvani čuvarkuća.

Neće uključiti finansije, ali bi trajao kao i prethodni – oko tri godine. Uoči finalizacije dogovora sa MMF-om, i ministar finansija i stručnjaci su saglasni da je on Srbiji potreban kako bi privreda rasla, bila konkuretna, ali da u tome ima dosta izazova.

Delegacija Fonda danas će da razgovara sa ministrom finansija.

"Očekujem kao i do sada teške, ali konstruktivne pregovore sa MMF-om. Već četiri godine radimo sa njima i one najteže odluke su iza nas", rekao je Mali.

Navodi da je u prethodnom periodu ideja bila da se stabilizuju finansije. "To smo uspeli, za građane je važno da znaju da iz meseca u mesec ostvarujemo suficit u našem budžetu, dakle fiskalna disciplina je na nivou, vodimo računa o svakom dinaru", istakao je ministar finansija.

Ukazuje da je cilj novog aranžmana da se nastavi sa onim dobrim što je urađeno – fiskalnom disciplinom i da se vodi računa o svakom dinaru, ali i da se otvori prostor za rast investicija i BDP-a.

"Rast BDP-a je u prva tri meseca bio 4,6 odsto, naša ekonomija je jedna od najbrže rastućih u Evropi, želimo da nastavimo tim putem jer nam to otvara put za nove investicije, nova radna mesta, rast plata i penzija, o čemu ćemo takođe razgovarati sa MMF-om", zaključio je Mali.

 

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva