:

:

TV Most

clock

Decembar 15, 2015   12:05

0

149

Pregovore iskoristiti za normalizaciju odnosa

CPP, kao koordinator Radne grupe za poglavlje 35 u okviru Nacionalnog konventa, nastaviće aktivno da prati i sarađuje sa pregovaračkom grupom za ovo poglavlje i svim institucijama koje se bave odnosima Beograda i Prištine, kaže se u saopštenju.

Poglavlje 35 bavi se, podseća CPP, odnosima Beograda i Prištine i tesno je povezano sa aktuelnim pregovorima u Briselu o normalizaciji odnosa.

Do sada postignuti sporazumi implementirani su samo delimično i svaki od njih pratile su brojne kontraverze, kažu u Centru i dodaju da najveći problem predstavlja netransparentan proces pregovora i nedovoljna uključenost građana u ceo proces.

Pregovaračka pozicija EU objavljena na sajtu Evropske komisije sadrži početna merila za praćenje napretka Srbije u procesu evropskih integracija i uglavnom se odnosi na implementaciju već postignutih sporazuma i završetak normalizacije u oblastima koje ti sporazumi pokrivaju.

U interesu građana Srbije je da vlast pregovore sa EU u oblasti normalizacije odnosa sa Prištinom doživi kao prednost za državu i kao priliku da se otklone sukobi koji opterećuju odnose Srba i Albanaca više od jednog veka, smatra CPP.

Prema njihovom mišljenju, za punu normalizaciju odnosa poželjno je da se ode i dalje od zahteva EU i da se hitno počne sa rešavanjem važnih tema koje opterećuju odnose dva naroda, poput suđenja za ratne zločine, rešavanja sudbine nestalih, povratka izbeglica i rešavanja imovinskih prava.

Proaktivna uloga Srbije i rešavanje i onih problema koji nisu za sada na EU agendi pokazalo bi zrelost i posvećenost Srbije miru na Balkanu i normalnom životu svih građana, smatra CPP, ukazujući da su to vrednosti kojima bi svaka vlada morala da bude posvećena nezavisno od težnje za članstvom u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji, uključujući i EU.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva