:

:

TV Most

clock

Jul 21, 2017   12:05

0

143

Preduzimanje svih potrebnih mera za sprečavanje nasilja

Nebojša Stefanović rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a da je policija u skladu sa novim Zakonom o sprečavanju nasilja u porodici izrekla 2.626 hitnih mera udaljavanja nasilnika.

"Te mere su da se nasilnici udaljavaju iz stana ili se zabrani prilazak žrtvi. 56 osoba se oglušilo o te mere i oni su dobili kazne zatvora do 60 dana. Moramo pokazati ozbiljnost i oštrinu u postupanju državnih organa", objašnjava ministar.

Napominje da policajac ne može da bude prisutan u svakom stanu, spavaćoj sobi, automobilu kako bi sprečio nasilje ili zločin i dodaje da se najviše nasilja dogodi u domu.

"Nedavna ubistva ispred centara za socijalni rad su veoma kompleksna i tu je ceo sistem podbacio. Zato smo i doneli nov zakon i formirali Savet za sprečavanje nasilja. Treba da pokažemo čvrstinu sistema, da imamo koordinisanu akciju kojom ćemo pokazati da nema mesta za propuste", ističe Stefanović.

Dodaje da je Ministarstvo unutrašnjih poslova poslednjih sedam dana imalo veliki broj aktivnosti i da se išlo u obilazak centara za socijalni rad.

"Mnogi centri su tražili prisustvo policije, a dobra koordinisanost državnih organa može da poboljša suituaciju u ovoj oblasti", kaže ministar.

Nada se, kaže, da će se do kraja godine videti bolji rezultati.

"Broj pripadnika policije nije dovoljan, posebno kada dođe migrantska kriza, borba protiv terorizma, ali se trudimo da nadoknadimo to. Ove godine imali smo i nove prijeme i nadamo se da ćemo imati i sledeće godine", napominje ministar policije.

Kaže da je akcijom "Ares" Srbija pokazala da ne zaostaje u borbi protiv narko-trafikinga ni za jednom zemljom u Evropi.

"Ono što je dobra stvar je da je Srbija uspela da se suoči sa ovim. Policija kontinuirano radi na otklanjanju opasnosti od građana Srbije. Ove akcije koje se pripremaju mesecima daju rezultate", kaže Stefanović.

Ističe da se mali broj ljudi koji iz Srbije odu da se bore na strani Islamske države, vrate u zemlju.

"Neki se vrate, mali broj se vratio, a neki su poginuli u Siriji", kaže ministar i dodaje da građani ne treba da strahuju za svoju bezbednost.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva