:

:

TV Most

clock

Jun 03, 2017   12:05

0

166

Predstavnici EU u Kranju:Ne ignorisati Jugoistočnu Evropu

Slovenački predsednik Borut Pahor, hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović i nemački predsednik Frank Valter Å tajnmajer uputili su taj apel nakon razgovora sa liderima Zapadnog Balkana na samitu u okviru Procesa "Brdo-Brioni", koji je danas održan u Brdu kod Kranja.

Å tajnmajer, koji je današnju raspravu na sastanku u okviru Procesa "Brdo-Brioni" ocenio kao veoma otvorenu, istakao je da problemi s kojima se suočavaju EU i njene države članice ne smeju da odvrate Uniju od rešavanja pitanja Jugoistočne Evrope.

Nemački predsednik je ukazao da svi oni koji se sećaju kasnih 1990-ih ne žele da se takva vremena ponove.

"Moramo shvatiti da će se ono što ovde uspe, ili ne uspe, odraziti na sve nas", poručio je Å tajnmajer, pozvavši na mir i stabilnost regiona kao na vrhunski prioritet EU.

On je napomenuo da je u našem regionu bio "dovoljno često da bi znao da prošlost nije zaboravljena", ali je naglasio da region, da bi uspeo, mora da deluje zajednički, uprkos svojoj prošlosti, navodi STA.

Pahor je rekao da je rasprava bila otvorena i da su glasovi povremeno podizani, ali da je, pošto je jasno da postoji nedostatak dijaloga, važno da se lideri sastanu i otvoreno razgovaraju.

Prema Pahorovim rečima, očuvanje stabilnosti u regionu mora biti na agendi EU, kao i država članica i diplomata, a istovremeno ističe da proces proširenja treba posmatrati kao "politički, a ne tehnički proces".

Slovenački predsednik, takođe, naglašava da i zemlje regiona moraju uložiti napore počev od retorike pune poštovanja koja promoviše pomirenje, prijateljstvo i atmosferu suživota.

Sličnog je mišljenja i Grabar Kitarovićeva, koja je ukazala na potrebu otvaranja gorućih pitanja pre nego što eskaliraju u probleme punih razmera.

I ona je naglasila da ovaj region mora biti stalno na agendi EU i da u procesu proširenja treba da uslede konkretni koraci.

Uz to, hrvatska predsednica je skrenula pažnju na uticaj stranih sila koje su počele da vrše uticaj u regionu, ispunjavajući vakuum koji je nastao usled odsustva EU.

Kako je naglasila, svaka zemlja ima pravo da se pridruži bilo kojoj organizaciji, ali treće strane se ne smeju mešati jer podstiču nestabilnost, navodi slovenačka agencija.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva