:

:

TV Most

clock

Maj 21, 2018   12:05

0

122

Predstavljeni rezultati projekta "Reci ne radu na crno"

Sporazum o projektu ta dva ministarstva potpisan je 8. septembra 2017. godine, predviđeno vreme trajanja je 16 meseci, a za cilj ima suzbijanje faktičkog rada, tj. rada na crno.
Poslednja dva meseca inspekcije rada pojačano obilaze teren i poslodavce, u okviru projekta "Reci ne radu na crno", kažu u ministarstvu za rad zapošljavanje socijalna i boračka pitanja. Rezultat toga je pojačan nadzor za preko 20 odsto.
 
Najčešće prijavljene nepravilnosti su rad na crno, neisplaćivanje zarada, neisplaćivanje zarada za prekovremeni rad, nedostavljanje obračuna zarade i neisplaćivanje naknade trudnicama.
 
"Mi smo do sada izvršili preko 3089 nadzora, tom prilikom je kontrolisano 23.248 zaposlenih. I prilikom nadzora smo ustanovili da je 1659 lica radilo na faktičkom radu ili popularno rečeno radilo na crno", kaže Stevan Đurović, v.d. direktora Inspektorata za rad.
 
Za dva meseca kontrole izdato je 113 rešenja koje zabranjuju rad subjektima.
 
Iz resornog ministarstva podsećaju i na besplatnu info liniju 0800 300 307, preko koje građani mogu anonimno da prijave sva kršenja radnih prava. Rad na crno šteti državi, ali u najvećoj meri šteti našim radnicima, istakao je ministar za rad Zoran Đorđević i dodao da država želi svima da obezbedi pravo na dostojanstven rad.
 
"Da oni svi znaju da država stoji na njihovoj strani i da neće dopustiti bez obzira o kome se radi, da li su to privatni, državni poslodavci, da li su to strani ili domaći, da neće da dozvoli da se bilo šta radi mimo zakona", kaže Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja.
 
Ministar je najavio Izmene i dopune zakona o radu za 2020. godinu, dok nas ove godine očekuju tri nova zakona vezana za radno pravo Zakon o sezonskom zapošljavanju, radu stanaca i zakon o štrajku.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva