:

:

TV Most

clock

Maj 27, 2015   12:05

0

137

Predstavljen zajednički rad

Početkom novembra prošle godine potpisan je memorandum o sprovođenju studentske prakse izmedju Filozofskog fakulteta i UNICEF-a, koji je u ovaj program uključio i lokalne partnerske nevladine organizacije Santa Maria, Caritas i Domovik.


U program su uključeni studenti treće i četvrte godine na katedrama za sociologiju i pedagogiju osnovnih akademskih studija.
Dekan fakulteta prof. dr Branko Jovanović ističe da je fakultet sa radošću prihvatio saradnju i za početak angažovao najbolje I najambicioznije studente. On dodaje da je ovogodišnji program studentske prakse samo uvod u plodotvornu saradnju izmedju fakulteta i UNICEF-a.


Tatjana Kompirović, asistent na Katedri za pedagogiju kaže da je praksa podeljena u šest ciklusa, i da svaki ciklus traje mesec dana. Svakog meseca je po 8 najboljih studenata sa pomenutih smerova imalo priliku da se upozna sa radom organizacija koje se bore za unapređenje lokalne zajednice.


“Akcenat je na marginalizovanim grupama, od dece, preko omaldine, do najstarijih. Studenti su bili ukljuceni u projekte UNICEF-a I drugih organizacija, koji u fazi realizacije. Ovo je pored redovne prakse koju imaju u okviru studija bila I prilika da nadograde svoje veštine i pomere težište sa teorije na praksu”, navodi Kompirović.


Pažnja studenata koji su praksu radili u UNICEF-u bila je usmerena na projekte kao sto su razvoj hraniteljstva u opstini Zubin Potok i prevencija rizika od prirodnih katastrofa. Studentkinja četvrte godine na Katedri za pedagogiju, Marija Perić smatra da je praksa bila izuzetno korisna.


“Naučili smo kako se ideje sprovode u delo I bolji uvid u svet rada. na kraju, imali smo čast da uzmemo aktivno učeće u društvu u domenu naše nauke”, kaže Perić.
Studentska praksa je trajala je od novembra do maja, s tim sto su studenti imali priliku da odmore tokom januara.


Da im je odmor bio potreban govori i činjenica da su mesečno u radu provodili osamdeset sati, tj. dvadeset sati na nedeljnom nivou. Ako se uzmu u obzir redovne obaveze na fakultetu, sigurno je da ovi mladi ljudi zaslužuju sve pohvale za uloženi trud u cilju razvoja lokalne zajednice.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva