:

:

TV Most

Foto: MZP

clock

April 19, 2018   12:05

0

214

Predstavljen dokument o profilizaciji interno raseljenih lica


Kako se navodi u saopštenju Ministarstva za povratak i zajednice, dokument ima za cilj da predstavi demografski profil raseljenih lica na Kosovu.



“Ovim dokumentom, predviđeno je da se identifikuju potrebe raseljenih lica kao i načini kako bi oni dobili pristup svojim pravima. Dokument o profilizaciji, pored Uredbe o raseljenim licima koja je usvojena početkom ove godine, će biti od velike koristi s obzirom da smo u procesu izrade nove Strategije 2019-2022. kao i inicijative o donošenju Zakona o raseljenim licima. Sve ovo zajedno je deo inicijativa gospodina Jevtića sa jasnom vizijom i ciljevima”, rekao je generalni sekretar MZP Nenad Stojčetović, tokom predstavljanja dokumenta.



Nakon procesa profilisanja MZP planira da da snažnu podršku u vidu obezbeđivanja neophodnih koraka u cilju omogućivanja da se raseljenima obezbedi smeštaj, obrazovanje, zdravstvena zaštita, bezbednost, povratak i zaštita imovinskih prava, uključujući i potrebu da se reše slučajevi uzurpacije privatne imovine.



„Sve ove oblasti zahtevaju efikasniju saradnju među institucijama koje trebaju biti uključene u proces povratka”, naglasio je Stojčetović.



Tokom predstavljanja dokumenta konstatovano je da postoji potreba za boljom regionalnom koordinacijom između nadležnih institucija u okruženju u planiranju i sprovođenju projekata i aktivnosti koji se odnose na proces povratka. 



Izradu dokumenta o profilizaciji finansiralo je Ministarstvo za zajednice i povratak, dok su pomoć u ovom procesu dali Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije, UNHCR, Danski savet za izbeglice i Kosovska agenciji za statistiku.

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva