:

:

TV Most

clock

Decembar 14, 2016   12:05

0

219

Predstavljanje digitalizovane građe SANU

Zbirka "Dokumenti o spoljnoj politici Kraljevine Srbije 1903 - 1914" predstavlja kolekciju arhivske građe iz političkih i diplomatskih odnosa Kraljevine Srbije u predvečerje Velikog rata, koju su prikupili, sredili i kritički obradili naši ugledni istoričari, naučni radnici i arhivski stručnjaci.

Na građi su radili, pored ostalih, Ljiljana Aleksić-Pejković, Života Anić, Mihailo Vojvodić, Vladimir Dedijer, Vasilije Krestić, Dušan Lukač, Andrija Radenić, Radovan Samardžić, Kliment Džambazovski i Vasa Čubrilović.

Ova Zbirka dokumenata, koja je u izdanju Odeljenja istorijskih nauka SANU, sukcesivno objavljivana u prethodnih 35 godina, podeljena je u sedam knjiga sa 25 svezaka i obuhvata 42 toma sa oko 31.000 štampanih strana.

U želji da ovu Zbirku učini onlajn dostupnom istraživačima i drugim zainteresovanim licima, Matematičkom institutu SANU je poveren zadatak njene digitalizacije.

Dobijeni rezultat je pristupačno okruženje za čuvanje i prezentovanje diplomatske prepiske namenjeno istraživačima i široj publici zainteresovanoj za ovaj prvorazredni istorijski materijal.

U okviru buduće saradnje plan nam je da se omogući kreiranje novih sadržaja od strane autorizovanih istraživača, koji će biti automatski uneti u repozitorijum i stavljeni na raspolaganje naučnoj zajednici i široj publici.

Ovim postupkom stalnog dopunjavanja repozitorijuma novim sadržajima biće omogućena dalja održivost ovog projekta, navedeno je u saopštenju SANU.

Akademija namerava da u saradnji sa Matematičkim institutom SANU u svom daljem radu koristi i poboljša tehničku platformu "Diplomatska prepiska Kraljevine Srbije 1903-1914".

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva