:

:

TV Most

clock

Jun 09, 2017   12:05

0

138

Predsednik Vučić obišao namensku industriju Kazahstana

Vučić, koji boravi u Astani povodom svečanog otvaranja "Ekspa 2017", je obišao kompanije "Kazahstan Aselsan inženjering" i "Kazahstan Paramaunt inženjering", kompaniju koja je najveće je preduzeće u centralnoj Aziji po izradi savremenih oklopnih vozila točkaša.

Paramaunt proizvodi oklopna vozila BKM "Arlan" sa pogonom 4x4, BKM "Nomad" 4x4 i BTR "Baris" sa pogonom 6x6, kao i 8x8.

Pogon je opremljen najsavremenijom tehnologijom koja omogućava izradu oklopnih vozila sa ojačanom protivminskom zaštitom, prostire se na 13.500 kvadratnih metara, a kapacitet je 120 vozila godišnje.

U kompaniji "Kazahstan Aselsan inženjering" predsednik se informisao o vojnoj optici.

To preduzeće, koje je od decembra prošle godine pod upravom Ministarstva odbrane i aerokosmičke industrije Kazahstana i jedinstvena je po tome što ima status nacionalne kompanije, proizvodi vojnu optiku.

Miroslavljevo jevanđelje za nacionalnu biblioteku Kazahstana

Predsednik Srbije posetio je i biblioteku Lidera nacije‎ u Astani, gde je direktoru uručio poklon Republike Srbije, kopiju knjige Miroslavljevo jevanđelje.

Vučić je nacionalnu biblioteku Kazahstana obišao u nastavku posete toj zemlji, gde boravi kao specijalni gost kazahstanskog predsednika Nursultana Nazarbajeva, na otvaranju međunarodne specijalizovane izložbe "Astana Ekspo - 2017".

Biblioteka u Astani je napravljena kao muzej i posvećena je životu prvog predsednika Kazahstana Nursultana Nazarbajeva, sa kojim će Vučić sutra imati zvanični sastanak.

Biblioteka je posvećena životu Nazarbajeva i podizanju Kazahstana na noge i sadrži ličnu kolekciju knjiga predsednika Kazahstana, ličnih fotoalbuma njemu najbližih ljudi i porodice, kao i o njegovom životu uopšte.

U Biblioteci je, u čast posete predsednika Srbije, jedan deo posvećen saradnji sa našom zemljom, a izloženi su posvete i orden, koji je Nazarbajev prošlog avgusta dobio od tadašnjeg predsednika Tomislava Nikolića, ali i ranijim odlikovanjima naše zemlje.

Kupola zdanja je, inače, u obliku oka koje gleda u nebo, a poruka je da Kazahstan gleda u budućnost.

Predsednik Vučić se u biblioteci upisao u knjigu gostiju.

Tokom poslepodneva predsednik Srbije sastaće se sa premijerom Kazahstana Bakitzanom Sagintajevom, kao i predsednikom Senata parlamenta Kazahstana Kasimom-Žomartom Kemelulijem Tokajevom.

Nakon toga Vučić će, kao specijalni gost kazahstanskog predsednika Nursultana Nazarbajeva, učestvovati na otvaranju međunarodne specijalizovane izložbe "Astana Ekspo - 2017".

Na otvaranju "Ekspa" prisustvovaće veliki broj svetskih lidera, između ostalih ruski predsednik Vladimir Putin i predsednik Kine Si Đinping.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva