:

:

TV Most

clock

Jun 08, 2017   12:05

0

127

Predsednik Vučić na otvaranju "Astana Ekspo 2017"

Otvaranju "Ekspa" prisustvovaće veliki broj svetskih lidera, između ostalih ruski predsednik Vladimir Putin i predsednik Kine Si Đinping.

Predviđeno je da se predsednik Vučić, tokom boravka u Astani, sastane sa predsednikom Nazarbajevom, kao i premijerom Bakitzanom Sagintajevom, predsednikom Senata parlamenta Kazahstana Kasimom-Žomartom Kemelulijem Tokajevom

Vučić je, sredinom novembra prošle godine, kao premijer, predvodeći političko-privrednu delegaciju, boravio u zvaničnoj poseti Kazahstanu, tokom koje se sastao sa državnim vrhom te zemlje i prisustvovao u Astani svečanom otvaranju ulice Nikole Tesle.

On je, takođe, učestvovao na otvaranju biznis foruma, a tada ostvareni poslovni kontakti trebalo bi ove godine, kako je rečeno na kraju posete, da doprinesu značajnom povećanju trgovinske razmene, pre svega izvoza iz Srbije.

Ekonomska saradnja Srbije i Kazahstana ne prati u dovoljnoj meri dobre političke odnose dveju zemalja.

Mada su zvanični Beograd i Astana potpisali Sporazum o slobodnoj trgovini još 2010. godine, koji je stupio na snagu u januaru 2012, ekonomsku saradnju karakteriše skroman obim, pa i struktura razmene, kojom dominiraju energenti i nizak nivo investicija.

Robna razmena između dve zemlje je, prema poslednjim dostupnim podacima objavljenim na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Srbije, iznosila u periodu januar-septembar 2016. godine svega 28,2 miliona dolara, pri čemu je srpski izvoz bio vredan 15,05 miliona, a uvoz 13,18 miliona dolara.

Godinu dana ranije, spoljnotrgovinska razmena Srbije i Kazahstana težila je 166,6 miliona dolara, uz deficit na srpskoj strani od 117,8 miliona dolara.

U srpskom izvozu dominiraju materijali, mašine i transportni uređaji, dok se iz Kazahstana najviše uvoze energenti.

Kazahstan je zemlja sa više od 17 miliona stanovnika i predstavlja značajno tržište, zbog čega je važno unapređenje trgovinska saradnje koja bi srpskim kompanijama omogućila veći plasman proizvoda.

U Beogradu je u avgustu prošle godine održano je prvo zasedanje Međuvladine srpsko-kazahstanske komisije za trgovinsko-ekonomsku saradnju.

Bruto domaći proizvod Kazahstana je, prema podacima Svetske banke, prošle godine iznosio 184,5 milijardi dolara, dok je BDP po stanovniku bio 10.518 dolara.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva