:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Februar 13, 2015   12:05

0

198

Predsednik osnovnog suda biće uvek Srbin

To je za "Politiku", odgovorio Đurić posle primedbi da se dogovor koji su u Briselu u utorak rano ujutru postigli premijer Aleksandar Vučić i Isa Mustafa drži u tajnosti i da nisu poznati detalji dogovorenog sporazuma o pravosuđu.

"Sud u Kosovskoj Mitrovici će imati četiri ogranka: u Zubinom Potoku, Leposaviću, Vučitrnu i Srbici i dve glavne zgrade u Kosovskoj Mitrovici: jednu na severu, sa ubedljivom srpskom većinom, i jednu na jugu, u kojoj će Srbi i Albanci sedeti u obrnutoj proporciji u odnosu na glavnu zgradu na severu, sa jednim sudijom više na srpskoj strani" objasnio je Đurić i dodao da "predsednik suda, koji odlučuje o tome koji se predmet dodeljuje kom sudiji, biće trajno kosovski Srbin".

Na pitanje na koji rok je dogovorena ovakva podela i da li je predviđeno rotiranje predsednika sudova i tužilaca Đurić je odgovorio da je trajno dogovoreno da Srbin bude predsednik osnovnog suda, da još jedan Srbin bude predsednik posebnog odeljenja Apelacionog suda u severnoj Kosovskoj Mitrovici, u kojem Srbi takođe imaju većinu.


On je izrazi nadu "da će taj odnos biti dobar i dodao da je siguran da će srpske sudije suditi po pravu i zakonu".

"Što se tiče brojeva na severu Kosovske Mitrovice, i među sudijama i među osobljem biće ubedljiva većina Srba – 14 prema 10 kada je reč o sudijama, i 54 prema 26 kada je reč o osoblju, a kada je reč o tužiocima, na nivou celog sudskog regiona, u kojem su demografski kosovski Albanci većina, odnos je devet Srba i osam plus jedan Albanac. Takođe, potpredsednik Apelacionog suda u Prištini biće Srbin" rekao je Đurić.

Dodao je da će sedište Posebnog odeljenje Apelacionog suda biti u severnoj Kosovskoj Mitrovici.

Od dolaska međunarodnih snaga 1999. godine, u našoj južnoj pokrajini, autonomno od drugih delova zemlje, funkcioniše zakonodavni okvir koji stvara parlament u Prištini. Sada u tom parlamentu sede i Srbi i biće primenjivani propisi koje on izglasa.

Đurić je ocenio da su "ovim dogovorom Srbi prvi put od 1999. godine u mogućnosti da u veoma respektabilnom broju učestvuju u pravosuđu na severu Kosova i Metohije i biće potreban napor da se iznađe dovoljno kvalitetnih ljudi koji će zauzeti pravosudne pozicije u pokrajini i time uzeti poluge vlasti i uticaja, ali i odgovornosti prema svom narodu i državi Srbiji u teškim okolnostima u kojima naš narod na KiM živi".

Izvor: Politika

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva