:

:

TV Most

Foto: RTS

clock

Maj 25, 2015   12:05

0

129

Predsednik Italije u Beogradu

Predsednik Italije Serđo Matarela započeo je zvaničnu posetu Srbiji susretom sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

Matareli je priređen svečani doček ispred Palate "Srbija" uz intoniranje himni i smotru garde.

U toku popodneva predsednici Srbije i Italije položiće vence na Italijansko vojno groblje i srpsku Spomen-kosturnicu branilaca Beograda u Prvom svetskom ratu na Novom groblju.

Matarela će se tokom dana sastati i sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, predsednicom Skupštine Srbije Majom Gojković, a obratiće se i poslanicima u parlamentu na posebnoj sednici.

Cilj današnje posete predsednika Italije Serđa Matarele Beogradu je unapređenje bilateralne saradnje sa tom državom koja Srbiji pruža veliku podršku u evrointegracijama, izjavila je savetnica predsednika Republike Stanislava Pak.

Matarela (73) je izabran za predsednika Italije 31. januara ove godine i na toj funkciji je zamenio Đorđa Napolitana.

Matarela je Sicilijanac, koji je pre toga obavljao dužnost sudije Ustavnog suda, a poznat je po borbi protiv mafije i reputaciji čoveka od integriteta.

Nekoliko puta je bio na ministarskoj dužnosti u vladama i desnog i levog centra, a sudija je Ustavnog suda od 2011. godine.

ÄŒlan je Demokratske partije, a u italijanski parlament je ušao nakon što je njegovog starijeg brata Pjersantija, tadašnjeg predsednika regionalne vlade Sicilije, ubila mafija 1980. godine, prenose mediji.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva