:

:

TV Most

clock

Avgust 06, 2016   12:05

0

136

Predsednik HDZ-a osudio paljenje zastave i "provokacije"

Na novinarsko pitanje da li HDZ osuđuje ustaške povike i pesme koji su se juče čuli u Kninu, on je međutim odgovorio da je ova stranka uvek osuđivala "sve provokacije", pri čemu nije hteo da komentariše prekršajnu prijavu koju je dobio pevač Marko Perković Thompson zbog pevanja ustaškog pozdrava "Za dom spremni".

"HDZ je uvek osuđivao sve akte koji su bili provokacionog karaktera kada smo slavili najvažniji dan moderne istorije, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih ratnih veterana. Bilo kakve provokacije na taj dan nisu usmerene niti na stabilnost Hrvatske niti pridonose dobrosusedskoj saradnji", rekao je Plenković, a prenela Hina.

Plenković je sve ovo izjavio na konferenciji za novinare na kojoj je objavio kako će saborski poslanik Hrvatske stranke prava doktor Ante Starčević (HSP-AS) Ivan Kirin preći u HDZ.

"Mi delimo iste demohrišćanske stavove i načela. Ovakvu odluku donosim jer je Hrvatskoj potreban drugi smer", rekao je Kirin.

Njegova sada već bivša stranka HSP-AS, članica HDZ-ove Domovinske koalicije, osudila je danas podnošenje prekršajne prijave protiv pevača Marka Perkovića Tompsona, koji se tereti da je na sinoćnjem donatorskom koncertu u Kninu "glasno pevao 'Za dom spremni'".

"Umesto pohvala, Marko Perković Tompson nakon odlično organizovanog domoljubnog i humanitarnog koncerta u Kninu, dobija prekršajnu prijavu", kaže HSP-AS.

Ova neoustaška stranka se pita "da li je zakon za sve građane isti" i tvrdi da "gradonačelnica Siska koja kliče 'Smrt fašizmu-sloboda narodu', veličajući poklik kojim su potpisivane smrtne presude takozvanim 'neprijateljima naroda'" biva za to nagrađena kandidaturom za Hrvatski sabor, dok Tompsona ministar unutrašnjih poslova Vlaho Orepić "smatra prekršiocem zbog izrečenog pozdrava koji je deo hrvatske istorije stvarane davno pre Drugog svjetskog rata i koja, što se tiče HSP AS nije zaboravljena niti će biti ikada zabranjena".

"Domovinska koalicija će u devetom sazivu Hrvatskog sabora svakako pokrenuti javnu raspravu i zahtevati da se zakonski odredimo prema degradaciji ovog pokliča hrvatskih branitelja koji su devedesetih godina s puškom u rukama branili, stvarali i očuvali suverenu, samostalnu i nezavisnu Republiku Hrvatsku", najavljuju iz HSP-AS-a.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva