:

:

TV Most

clock

Jul 16, 2017   12:05

0

146

Predsednik Francuske traži pregovore Izraela i Palestinaca

"Francuska je spremna da podrži sve diplomatske napore u tom pravcu", rekao je Makron i dodao da bi Izrael i Palestina "mogli da opstanu jedno pored drugog s bezbednim i priznatim granicama, a Jerusalim bi bio glavni grad".

Predsednik je rekao da je važno da se stvore uslovi za mirovne pregovore i dodao da medjunarodno pravo treba svi da poštuju, aludirajući na naseljavanje Izraelaca na palestinskim teritorijama, čemu se Francuska protivi.

Makron, koji se nedavno sastao s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom, ponovio je da Francuska podržava rešenje "dve države" osudjujući izraelsko naseljavanje palestinskih teritorija, što je raniji stav Francuske.

Francuski predsednik je uverio Netanjahua da njegova zemlja prati sprovodjenje nuklearnog sporazuma, postignutog koji je pre dve godine izmedju šest velikih sila i Irana, najvećeg neprijatelja Izraela.

Netanjahu je danas u Parizu prisustvovao obeležavanju 75. godišnjice masovnog hapšenja Jevreja tokom Drugog svetskog rata.

"Komemoracija odražava staro i duboko prijateljstvo Francuske i Izraela", rekao je Netanjahu na ceremoniji kod mesta gde su držani Jevreji.

To je prvi put da jedan izraelski premijer prisustvuje komemoraciji, kojom se obelažava 75. godišnjica masovnog hapšenja Jevreja.

Francuska policija je na zahtev nacista 16. i 17. jula 1942. godine uhapsila 13.000 Jevreja u Parizu, medju kojima je bilo nekoliko hiljada dece. Jevreji su potom deportovani u koncentracioni logor Aušvic. Samo je oko 100 njih preživelo.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva