:

:

TV Most

Foto: arhivska fotografija

clock

Septembar 21, 2018   17:20

0

252

Predloženi zakon predviđa starim studentima još godinu dana produžetka


Produženje će dobiti studenti koji su fakultet upisali po starom planu i programu, koji su školovanje morali da završe do 30. septembra, ali i "bolonjci" koji su potrošili maksimum od osam godina za četvorogodišnje studije.



"Dosta je bilo razloga da se izmene donesu, reč je o malom broju studenata koji je došao do pred kraj i kojima bi po starom programu bilo omogućeno da završe studije. Iako smo pre dve godine bili stava da je to malo i neprimereno, Ministarstvo i (skupštinski) Odbor za obrazovanje složili su se da je ta jedna godina pedagoški dobra i poželjna", rekao je ministar prosvete Mladen Šarčević u Skupštini Srbije.



On je obrazlažući izmene zakona rekao da se one donose jer su stvoreni uslovi za povećanje delatnosti visokog obrazovanja, takođe da bi se ostvarila bolja veza privrede i društva u celini, zatim da se utiče na unapređenje funkcionalnog znanja studenata i poveća njihova zapošljivost.



Takođe, cilj je i unapređenje kontrole kvaliteta u visokom obrazovanju.



Izmenama je predviđeno da se mogu raditi vanredni nadzori kad je u pitanju komisija za akreditaciju, a utvrđuje se i formiranje Saveta poslodavaca, zbog veze privrede i visokog obrazovanja.



Novina je i uvođenje menadžera na akademije strukovnih studija i visoke škole. Izmenama zakona predviđeno je da se na stranim visokoškolskim ustanovama uvedu lektori srpskog jezika.


Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva