:

:

TV Most

clock

Decembar 01, 2015   12:05

0

137

Predlog zakona o budžetu uskoro pred poslanicima

"Predlog zakona o budžetu se radi izuzetno odgovorno i u potpunosti se realno sagledavaju prihodi i rashodi, a to potvrđuje i činjenica da budzet za 2015. nije imao rebalans", kazao je Antić novinarima u parlamentu.

On je naglasio da se radi vrlo temeljno i da će takav, temeljno urađen budžet, biti za nekoliko dana pred poslanicima.

O Predlogu zakona o budžetu za neradnu godinu pred skupštinskim izveštačima govorili su i poslanici, pa je tako šef poslaničke grupe SNS Zoran Babić poručio da će taj zakon biti usvojen na vreme, u zakonskom roku.

"Budžet će biti usvojen pre nego svih prethodnih godina, kao što je to radila Demokratska stranka, pred samu Novu godine", rekao je Babić i dodao da će se ovog puta o budžetu raspravljati u narednih nekoliko dana.

Babić je dodao da će budžet biti realan i da će pokazati nastavak pada deficita.

Poslanici opozicionih stranaka kritikovali su što se predlog buddzeta još nije nasao u skupštinskoj proceduri, iako je rok za njegovo dostavljanje 1. novembar.

Poslanica DS Gordana ÄŒomić izjavila je da će, prema najavama, predlog budžeta u skupštinu stići do kraja sedmice, a da će na dnevnom redu iduće nedelje.

"S obzirom da poslanici sada znaju samo najave o tome šta je u budžetu, naša pitanja će biti za predstavnika vlade i građane koliko lošije živite i koliko vam je niži standard 2015. nego 2012. godine, koliko vam je sve skuplje i da li smo svesni da je sve čime se vlada hvali uzeto iz džepova građa. To je suština", ocenila je ÄŒomić.

Šef poslaničke grupe Socijaldemokratske stranke Marko Ðurišić naveo je da je nedostavljanjem predloga budžeta do 1. novembra parlament "zaobiđen kao mesto gde će se govoriti o finansijama države, a vlada potpuno uzurpirala proces izrade budžeta".

"Budžet očekujem već mesec dana, jer je zakonski rok za dostavljanje budžeta skupštini 1. novembar i tog predloga još nema", ukazao i Ðurišić.

Kako je rekao, parlament će se naći u poziciji da ponovo krši zakon ili tako što će biti probijen rok za usvajanje budžeta, a to je 15. decembar ili će budžet biti usvajan po hitnom postupku, što takođe nije predviđeno, jer za raspravu o budžetu, po Poslovniku, mora biti bar 15 dana.

"Očigledno je da je parlament zaobiđen kao mesto gde će se govoriti o finansijama države, da je vlada potpuno uzurpirala proces izrade budžeta i poslanici i građani ne mogu da saznaju šta je cilj i kakvi su programi budžeta, od kojeg dve trećine odlazi na plate u javnom sektoru", rekao je Ðurišić.

Poslanik Pokreta za preokret Janko Veselinović ocenio je da Predlog zakona o budžetu kasni zbog toga to su se premijer i ministri protekle nedelje bavili drugim pitanjima "poput državnog udara".

"Očekujem da će konačno izvaditi budžet koji još niko nije video, a onda nećemo imati dovoljno vremena da ga razmotrimo..., ali na to smo već navikli", zaključio je Veselinović.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva