:

:

TV Most

clock

Februar 23, 2015   12:05

0

115

Predlog rezolucije: EP ipak povoljno o Srbiji


U dokumentu, u koji je Tanjug imao uvid, stavljen je, u odnosu na nacrt, veći naglasak na potrebu poštovanja slobode štampe, prava manjina i uloge nezavisnih institucija, ali je prihvaćen i amandman šefa parlamentarne grupe za Srbiju Edvarda Kukana kojim se Evropski savet odlučnije poziva da otvori prva poglavlja u pregovorima o pridruživanju sa Srbijom.

Tako se, prema Kukanovom predlogu, od Evropskog saveta traži da, pored tehničkih uslova za otvaranje poglavlja, "uzme u obzir politički kontekst odnosa Srbije sa EU".

ÄŒlanovi Spoljnopolitičkog komiteta EP raspravljaće popodne o predlogu rezolucije izvestioca Dejvida Mekalistera o napretku Srbije u evropskim integracijama i o amandmanima na Mekalisterov prvi nacrt, koji je Komitetu predstavljen prošlog meseca.

U prvobitnom nacrtu rezolucije Srbija se pohvaljuje zbog napretka u dijalogu sa Prištinom, sprovođenja unutrašnjih reformi i unapređenja regionalne saradnje.

U međuvremenu je na Mekalisterov tekst podneto čak 222 amandmana, od kojih su samo neki prošli kroz proceduralni filter i ušli u takozvane kompromisne amandmane o kojima će se u Komitetu danas raspravljati, a sutra glasati.

Posebno se pohvaljuje konstruktivan stav vlade Srbije tokom parlamentarnih izbora na Kosovu prošle godine kroz poziv kosovskim Srbima da na njima aktivno učestvuju.

Iako ostaje zahtev da se Srbija priključi sankcijama protiv Rusije, među kompromisne amandmane ušla je i formulacija da ipak treba imati u vidu tradicionalno jake ekonomske, društvene i kulturne veze Beograda i Moskve, kao i potencijalno važnu ulogu Srbije kao predsedavajuće Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju u rešavanju ukrajinske krize.

“Parlament podvlači da državne institucije moraju da rade transparentno i odgovorno i podržava rad zaštitnika građana i poverenika za informacije od javnog značaja”, navodi se u još jednom amandmanu koji je predložio Kukan.

Sem toga, od vlasti se traži da sa njima u potpunosti sarađuju sa ombudsmanom i poverenikom, zaštite njihovu nezavisnost i omoguće im administrativne i finanijske uslove za nesmetan rad.

Na predlog poslanice Tanje Fajon, Srbija se poziva da otvori arhive Jugoslovenske narodne armije i Resora državne bezbednosti kako bi se pomoglo da se dođe do istine o tragičnim događajima iz devedesetih.

Prihvaćen je i amandman Fajon da EP u tekst rezolucije odlučnije zahteva od vlasti da omoguće uslove za punu slobodu izražavanja i onemoguće pritiske, pretnje i napade na novinare, kao i da se prilikom sprovođenja paketa medijskih zakona povede racuna o održivosti i finansijskoj stabilnosti javnih servisa, regionalnih i lokalnih medija.

Na kraju, posebno se pohvaljuje uloga policije u obezbeđivanju prošlogodišnje Parade ponosa, uz zahtev da se pojača rad na suzbijanju diskriminacije svih manjina, a ženama omogući ravnopravna zastupljenost u poltičkim i privrednim institucijama

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva