:

:

TV Most

clock

Maj 25, 2017   23:08

0

133

Predlog nove vlade Makedonije možda već sutra

Zajev je to najavio sinoć u Briselu, nakon susreta i neformalne večere lidera zapdnobalkanske šetorke sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini.

Deo makedonski medija, međutim, špekulišu da pregovori o novoj vladi nisu ni blizu jer se stranke spore oko ministarstava pravde, MUP-a, spoljnihh poslova i finansija, a prema nekim izvorima trenutno se pregovara da li će potpredsednica SDSM Radmila Å ekerinska voditi odbranu ili evropske poslove.

Ako Å ekerinska bude na čelu Sekretarijata za evropske poslove, odbranu će voditi Teuta Arifi, špekulišu mediji koji pišu da je Oliver Spasovski (SDSM) pristao da bude na čelu MUP-a, dok će ministar finansija biti Dragan Tevdovski.

Za Ministarstvo spoljnih poslova se spominje Nikola Dimitrov, a Ministarstvo pravde Renata Deskovska.

Lider DUI Ali Ahmeti je juče ponovio da će Ministarstvom obrazovanja rukovoditi Albanac.

Jedini problem je, za sada, pokret Besa Bilala Kasamija koji zahteva punu primenu "tzv. "tiranske platforme".

Iz Bese su, prenose mediji, saopštili da će učestvovati u vladi ako nova parlamentarna većina prihvati redefinisanje Makedonije i punu implementaciju albanske platforme, kao i da u vladi ne mogu da budu ljudi protiv kojih se vode krivični postupci.

Iz tog pokreta kažu i da čekaju odgovor SDSM na svoje zahteve, a ako oni ne budu prihvaćeni Besa neće biti deo nove vlasti.

Iz SDSM-a za sada odgovora nema, a u toj partiji nisu želeli da komentarišu zahteve drugih stranaka.

Inače, ustavni rok za formiranje nove vlade ističe 6. juna.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva