:

:

TV Most

clock

Septembar 13, 2018   15:27

0

179

Predlog Ministarstva: Razredne starešine u devetoj platnoj grupi


Prema predlogu Ministarstva oko 30.000 razrednih starešina trebalo bi da bude u platnoj grupi 9.1. Po osnovu otežanih uslova rada u toj grupi biće još 3.000 prosvetnih radnika.Osim toga, od 2019. godine, postepeno, na osnovu Pravilnika o stručnom usavršavanju i sticanju zvanja nastavnika u tu platnu grupu i platni razred će moći da uđe do 25 odsto zaposlenih u prosveti.



Kako je rečeno, korepetitori sa sedmim stepenom stručnosti bili bi u osmoj grupi, kao i sekretari i bibliotekari. Oni bi bili izjednačeni sa nastavnikom predmetne nastave bez starešinstva.



Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije je tokom sastanka sa predstavnicima reprezentativnih sindikata u prosveti ocenio da je sistem postavljen pozitivno i da motiviše, kao i da nudi mogućnost napredovanja.



Podsetio je da osnovna delatnost nije jedini kriterijum za određivanje platne grupe i ocenio da je predloženi model održiv.



Sastanku u Ministarstvu prosvete prisustvovali su i ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić i državna sekretarka Ministarstva finansija Jelena Tanasković.



Ružić je naglasio da je na svim sastancima ministar prosvete zastupao upravo interese zaposlenih u prosveti.



Predstavnici sindikata ostali su pri svom zahtevu da svi zaposleni u prosveti budu u devetoj platnoj grupi, navodi se u saopštenju.



Ranije danas predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković rekla je da će se pregovori nastaviti i da prosvetari ovog puta ne traže novac, već poziciju, u okviru svih onih koji su obuhvaćeni Zakonom o zaposlenima u javnim službama, gde su pored prosvete i zdravstvo, nauka, turizam, sportske i socijalne organizacije.


Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva