:

:

TV Most

clock

Maj 20, 2015   17:54

0

190

Preambula Ustava za sada sigurna

Pitanje preambule neće biti tema na kojoj će raditi Akcioni tim, već će u njegovom domenu isključivo biti promena političkog sistema, istakao je šef tog tima Zoran Babić u razgovoru za Tanjug, dok iz SPS kažu da se, iako to neće biti zadatak tog skupštinskog tela, ne zna šta će u budućnosti da se otvori kao legitimno političko pitanje.

Na pitanje da li će rad Akcionog tima na kraju rezultirati promenom Ustava u delu preambule, Babić je dao kratak i jasan odgovor:

"Promena i reforma političkog sistema i tačka".

Opozicija je, sa druge strane, u nedoumici da li će to biti postavljeno kao jedna od tema, a iz SDS kažu da je za njih bitno da Akcioni tim ne bude paravan za promenu tog dela Ustava.

Babić je rekao da će SNS, kao i sve poslaničke grupe, predložiti spisak tema i zakona o kojima treba postići konsenzus i istakao da je za tu stranku jedna od najvažnijih promena broja poslanika u parlamentu.

"Stav SNS je da je parlament u ovakvom formatu preglomazan, sa 125 do 150 poslanika dobili bismo znatno efikasniji i ekonomičniji parlament", rekao je Babić i dodao da je ta stranka spremna da razgovara i o mnogim drugim temama.

Babić je rekao da su za SNS najbolja rešenja ona postignuta dogovorom ne samo sa političkim akterima, već i sa civilnim društvom, predstavnicima SANU, kao i da su spremni da prihvate najbolja rešenja iz političkih sistema zemalja članica EU.

"Ovo je akciona grupa za reformu političkog sistema koja je napravljena na platformi dijaloga, bez političke sujete", rekao je Babić.

Šefica poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Dijana Vukomanović rekla je Tanjugu da akciona grupa nema zadatak da menja postojeću preambulu Ustava iz 2006. godine, ali da se ne zna šta će u budućnosti da se otvori kao legitimno političko pitanje.

Ona je navela da je posle 25 godina višepartijskog sistema sasvim legitimno pričati o reformi političkog sistema, posebno zbog toga što država ubrzanim koracima ide ka EU, i da će ona verovatno podrazumevati i promenu određenih ustavnih odredbi, u onom delu koji se tiče političkog sistema.

"U mnogim aspektima politički sistem funkcioniše, ali ga treba prilagođavati", rekla je Vukomanović.

Ona je istakla da će na početku rada tima SPS insistirati da se smanji broj poslanika, kako bi parlament bio efikasno i dinamično telo, kao i da se izmeni izborno zakonodavstvo i od postojećeg proporcionalnog sistema uvede personalizovani proporcionalni sistem, kako bi građani glasali za pojedince koji će ih predstavljati u parlamentu.

SPS će, kako je rekla, predložiti i da se ukine "beogradizacija" srpskog parlamenta, kako bi u većem stepenu u najvišem zakonodavnom telu bili predstavljeni građani iz drugih delova Srbije.

Socijalisti će, kako je rekla, učestvovati u svim razgovorima koji se tiču državnih i nacionalnih interesa, ali će insistirati da se ne srlja u reforme, već da budu očuvani interesi ne samo građana već i države.

Uz napomenu da je DS za dijalog, poslanica te stranke Gordana ÄŒomić ističe da politički sistem i Ustav Srbije moraju biti izraz društvene volje i saglasnosti svih političkih aktera.

"Da li će ili neće tema biti svaki pojedinačni član Ustava , da li će tema ili ne biti preambula, to ostaje pred nama da se vidi. Da li će biti ideja da se menja reč kojom je definisana, da se sklanja, da se stavlja na neko drugo mesto, to zaista ostaje tema. Ali, kao tema omogućava nam i dijalog otkud nama ta preambula u Ustavu", navodi ÄŒomić.

Poručuje i da demokrate neće podržati nijedan predlog koji će ići u smeru smanjenja stečenih garantovanih sloboda i prava, pogotovo kada su ljudska prava i građanske slobode u pitanju.

Efikasnost skupštinskog Akcionog tima za političke reforme, prema njenim rečima, zavisi od toga koliko će njeni članovi biti voljni da čitaju, znaju i slušaju jedni druge.

Za zamenika šefa poslanika SDS Janka Veselinovića je važno da rad Akcionog tima ne bude podređen pitanju preambule, odnosno da to na neki način ne bude skriveni zadatak.

SDS ima veliki broj predloga kada je u pitanju promena političkog sistema, a Veselinović je istakao neposredan izbor poslanika i odbornika, da građani znaju za koga poimence glasaju, odnosno da liste budu otvorene.

"Bez toga nema ozdravljena političkog sistema", poručuje Veselinović i dodaje da SDS insistira na garanciji privatne svojine, kako ona ne bi bila dezavuisana nekim zakonskim aktima, da Vojvodina ima izvorne prihode sa kojima bi sama raspolagala, kao i zagarantovane nadležnosti koje se ne bi menjale kako kojoj vlasti padne na pamet.

Predlog SDS biće i da nacionalne manjine koje do sada nisu bile u parlamentu imaju svoje predstavnike, makar po principu ovlašćenog spikera - da nemaju pravo glasa, ali da imaju pravo obraćajanja, a da to bude slučaj i sa Srbima iz dijaspore i regiona.

Iz LSV poručuju da za njih preambula nije prioritet, a podsećaju da su 2006. godine, kada je donet aktuelni Ustav Srbije, govorili da je ona prevara i da ništa ne znači, kao i da se njome ne definiše status Kosova, već suštinom na terenu.

"To je vrlo kompleksno pitanje i novim ustavom će morati na drugačiji način da bude rešeno. Na koji način to ćemo videti", rekao je za Tanjug poslanik te stranke Bojan Kostreš.

Za njegovu stranku, kako kaže, bitno je da Vojvodina ima punu autonomiju i pravo da upravlja resursima na njenoj teritoriji, ali i pitanje lustracije.

"Ustav Srbije mora biti promenjen. Ne znam kako će on izgledati na kraju, on mora biti posledica dogovora najvećeg broja političkih aktera, ali mora biti racionalan i realan i odražavati trenutnu situaciju u Srbiji", rekao je Kostreš, koji je mišljenja i da Akcioni tim neće raditi lako, da će biti suočen sa puno otvorenih pitanja i da će biti puno tenzija.

"Ali, ako prevladava zajednički stav da Srbija treba da ide putem EU i ako želimo da pronađemo najbolja moguća rešenja onda mislim da će grupa postizati rezultate i da ćemo uspeti da dođemo do rešenja koja će biti kvalitetna", veruje Kostreš.

Šef poslaničke grupe Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor rekao je da preambula nije od prvenstvenog značaja za tu stranku i da bi po tom pitanju trebalo insistirati na konsenzusu.

"Naglašavam da preambula, ne samo u Srbiji već i u svim državama, nije deo normativnog dela Ustava, već svečani, uvodni tekst, i ne bih davao više značaja tom pitanju nego što može da ima na osnovu pravila ustavnog prava", rekao je Pastor.

Pastor je ocenio da će promena ustava biti neizbežna, ne zbog velikih političkih tema, već zbog načina donošenja aktuelnog najvišeg pravnog akta, koij je, kako je naveo, pun grešaka i nedostataka.

SVM će, kaže Pastor, insistirati da se posle devet godina donese zakon o finansiranju AP Vojvodina, da se izmeni Zakon o nadležnostima AP Vojvodina kao i Zakon o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, ali i da se donese novi zakon o okupljanju građana jer je Ustavni sud za postojeći utvrdio da nije u skladu sa ustavom.

Pastor je rekao i da se akcioni tim bavi krupnim temama i da se veliki rezultati ne mogu očekivati za mesec ili dva dana.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva