:

:

TV Most

clock

Maj 24, 2018   12:05

0

125

Pravila EK za poslovanje "Gasproma" u Evropi

"Današnjom odlukom 'Gasprom' će morati da posluje po zajedničkim evropskim pravilima ukoliko želi da prodaje gas u Evropi", poručila je komesarka za konkurenciju Margaret Vestager.
Evropska komisija je usvojila odluku kojom se "Gaspromu" nameće niz obaveza koje se bave pitanjima konkurencije i omogućavaju slobodan protok gasa po konkurentnim cenama na tržištima gasa u centralnoj i istočnoj Evropi.
 
U Evropskoj komisiji kažu da se novčanim kažnjavanjem "Gasproma" ne bi postigao željeni cilj poštovanja pravila konkurencije u EU.
 
Umesto kazne, "Gasprom" će, ukoliko želi da nastavi poslovanje u Evropi, morati da ukloni ograničenja koja potrošačima onemogućavaju dalju prekograničnu prodaju kupljenog gasa, da olakša isporuku gasa i do izolovanih tržišta kao što su baltičke zemlje i Bugarska i da obezbedi konkurentnu cenu gasa u centralnoj i istočnoj Evropi u odnosu na cene na zapadu Evrope.
 
Evropska komisija odlučila je i da "Gasprom" neće moći da traži odštetu od Bugarske zbog prekida projekta "Južni tok".
 
"Naša odluka nameće 'Gaspromu' striktni paket obaveza kada je u pitanju poslovanje u centralnoj i istočnoj Evropi. Pravila su jasna za 'Gasprom' i daju efikasna prava potrošačima gasa. To će omogućiti slobodan protok gasa po konkurentnim cenama", izjavila je komesarka Vestager.
 
U Evropskoj komisiji naglašavaju da nove mere obavezuje "Gasprom" da preduzme pozitivne korake da dalje integriše tržišta gasa u regionu i tako pomogne u stvaranju istinskog unutrašnjeg tržišta za energiju u Evropi.
 
U Briselu napominju da donete mere stupaju na snagu od danas.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva