:

:

TV Most

clock

April 16, 2015   12:05

0

179

Pravda moguća samo bez političkih pritisaka

Zamenik šefa poslaničke grupe SPS Djordje Milićević rekao je da je formiranje Specijalnog suda nužan i neophodan korak u pravcu procesuiranja pripadnika OVK za ratne zločine nad nealbanskim stanovništvom i da veruje da će konačno biti podignute optužnice protiv njih.

"Samo tako se može obezbeiti pravda i mir za porodice žrtava", rekao je Milićević.

On je ocenio da je evidentno da prištinske vlasti do sad nisu pokazale dovoljno zrelosti, odlučnosti i volje da izvedu pred lice pravde i procesuiraju pripadnike OVK za zločine nad nealbanskim stanovništvom.

Šef poslaničke grupe DS Borislav Stefanović rekao je da je dobro što je otklonjena pravna prepreka za formiranje Specijalnog suda za zločine OVK na Kosovu i da se nada da će medjunarodna zajednica, kao ključni faktor, izvršiti pritisak da taj sud nešto i radi, a da ne ostane jedna u nizu institucija koje ne deluju.

"Svako ko poznaje dešavanja na Kosovu zna da najčešće imate paralelne svetove, odnosno institucije, medjunarodne misije, Kfor, sve moguće standard na papiru, a u realnosti ugrožavanje prava Srba, netretitranje zločina ni na koji način, oslobadjanje oisumnjičenih?, rekao je Stefanović.

Zamenik šefa poslaničke grupe SDS Janko Veselinović rekao je da će Specijalni sud na Kosovu biti efikasan, a pravda zadovoljena, samo ako iz njegovog rada i odluka bude isključena politika.

Veselinović je rekao da postoje očekivanja od suda koji bi se bavio ratnim zločinima na Kosovu, pre svega nad nealbanskim stanovništvom, ali je podsetio i da su sudjenja u Hagu trajala veoma dugo, a nisu donela rešenja kojima bi se zadovoljile porodice žrtava.

"Na taj način posmatram i značaj i ulogu suda u Prištini, uz želju da se izvuku pouke iz sudjenja u Hagu i rad tužilaštva i suda bude efikasan i da bude isključena politika", rekao je Veselinović.

Lider Nove stranke Zoran Živković rekao je da očekuje da se formira tužilaštvo za ratne zločine na Kosovu i da "počiste veliko djubre ratnih zločina u svom dvorištu".

"Sigurno je da svi koji su osumnjičeni treba da prodju istražni postupak, a ko je kriv, to ćemo videti na kraju", rekao je Živković, koji očekuje da medjunarodna zajednica neće prestati da nadzire sprovodjenje politike na Kosovu.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva