:

:

TV Most

Foto: Foto RTS

clock

Jun 16, 2018   17:28

0

273

Pravci u savremenoj istoriografiji


Pred nama je studija na engleskom jeziku ‒ Daily Life in Medieval Serbia, koja sažima prethodna iskustva na ovom polju istraživanja i pomera težište interesovanja sa privatnog na svakodnevni život ljudi u srednjovekovnoj Srbiji.



„Otvaranje istorije ka drugim disciplinama, razume se, mnogo prethodi Arijesovoj generaciji. Oni predstavljaju generaciju poznih analista srednje generacije koja je pod uticajem talasa reakcije na Brodelovu školu (ne mislim samo na negativne reakcije već i na reakcije u vidu sledećeg koraka) htela da te teme okrene ka antropologiji, psihologiji, ka onim naukama koje su otkrivale čovekov lični svet. Međutim, taj koncept je počeo da se menja već krajem 20. veka, kada su otvorene prve velike izložbe na ovu temu, neke od njih bile su ambijentalne, kao što je, recimo, velika izložba u Beloj kuli u Solunu", izjavila je za RTS dr Smilja Marjanović Dušanić, profesorka Filozofskog fakulteta u Beogradu, koja je među autorima studije.



Ona je navela da je osnovna dilema s kojom su se susreli prilikom sastavljanja knjige bila ‒ šta je privatan a šta svakodnevan život, jer pojam ʼprivatnogʼ do 18. veka praktično nije postojao. Tu dilemu imali su i istoričari koji su pisali veliku Dibijevu i Arijesovu istoriju, ali oni su, suočavajući se sa svojim zadacima, imali neuporedivo veći broj istorijskih izvora, obilje dnevničkih zapisa, pisama. „Mi smo, obrađujući temu svakodnevnog života u srednjovekovnoj Srbiji, imali veoma malo, uglavnom arheoloških izvora", napomenula je autorka.



Kako je objasnila, ideja knjige na engleskom jeziku bila je da korespondira sa stranom publikom, jer drugačiji je zadatak kada se piše za stranog čitaoca ‒ ne samo zato što je potrebno dati objašnjenja za one koji ne znaju sasvim dobro našu istoriju nego i zato što je domaće istraživanje potrebno uskladiti sa produkcijom koja je ogromna na Zapadu i ‒ u metodološkom smislu ‒ sa novim pogledima na to kako se piše istorija svakodnevnog života.


Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva