:

:

TV Most

clock

Decembar 09, 2017   12:05

0

119

Praljak bez pompe ispraćen na kremaciju




Prema informacijama "Večernjeg lista", Praljak je ispraćen bez ikakve pompe, u prisustvu najužih članova porodice i nekoliko bliskih prijatelja. Kako se navodi, Praljkovo telo je iz Haga takođe stiglo u najvećoj diskreciji.


Zvanična komemoracija će se održati u ponedeljak u zagrebačkoj dvorani Lisinski, u organizaciji Hrvatskog generalskog zbora. Na komemoraciji će biti izvedena hrvatska himna, a očekuje se i dolazak celokupnog Generalskog zbora u svečanoj uniformi.


"Na komemoraciji neće biti nikoga iz porodice, a mislim da neće doći niko ni od političara", rekao je za "Večernji list" organizator skupa general Pavlo Miljavac.



HRT navodi da će se istog dana za Praljka održati i misa zadušnica u jednoj crkvi u zagrebačkom predgrađu Jarun.



Praljak se u sredu ubio u sudnici Haškog tribunala, popivši otrov, nakon što mu je potvrđena prvostepena presuda na 20 godina zatvora za ratni zločin nad muslimanima u BiH.



Šestorici čelnika takozvane "hrvatske republike Herceg-Bosne" Haški sud je pravosnažno izrekao ukupno 111 godina zatvora za zločine nad muslimanima u BiH: Prliću 25, Stojiću, Praljku i Petkoviću po 20 godina, Ćoriću 16 i Pušiću 10 godina zatvora.



Presuda je, pored toga, utvrdila i da je Hrvatska izvršila međunarodnu agresiju na BiH, te da je na čelu sa tadašnjim državnim vrhom, pre svega predsednikom Franjom Tuđmanom, počinila udruženi zločinački poduhvat sa ciljem etničkog čišćenja dela BiH.



Hrvatski političari su žestoko reagovali na presudu šestorici čelnika Herceg-Bosne, posebno na deo u kome se govori o odgovornosti bivšeg državnog vrha Hrvatske.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva