:

:

TV Most

clock

Jul 23, 2015   12:05

0

120

Poziv Šulcu da podrži rezoluciju o Oluji u EP

Linta je u otvorenom pismu zatražio od Šulca da podrži inicijativu tog udruženja o rezoluciji kojom bi se najstrože osudio ratni zločin i etničko čišćenje koje su hrvatske oružane snage počinile nad srpskim stanovništvom avgusta 1995. godine, kao i sva kršenja i zloupotrebe ljudskih prava i međunarodnog humanitarnog prava.

EP bi tom rezolucijom, navodi Linta, pozvao Hrvatsku da procesuira sve odgovorne za ratne zločine i druga kršenja međunarodnog humanitarnog prava bez obzira na njihovu nacionalnu i versku pripadnost, kao i da se prognanima vrati njihova oduzeta prava ili da dobiju novčanu nadoknadu.

Rezolucijom bi se od Hrvatske zatražilo da prestane da obeležava 5. avgust kao državni praznik, obezbedi pravdu za sve žrtve i dugoročnu podršku preživelima, ubrza rad na pronalaženju i identifikaciji posmrtnih ostataka žrtava i izradi obrazovni program iz kojih će buduće generacije izvlačiti pouke u vezi sa ratnim zločinima.

"Duboko verujemo da delite naše mišljenje da bi usvajanje Rezolucije o Oluji predstavljalo veliki korak ka unapređenju mira, pravde, istine i pomirenja između srpskog i hrvatskog naroda", navodi Linta u pismu Šulcu.

Linta je dodao da Hrvatska snosi glavnu odgovornost za počinjena "genocidna dela" - ubistva i progone, jer nije preduzela konkretne mere i aktivnosti za zaštitu srpskih civila i nije poštovala ljudska prava svih pojedinaca na svom području.

"Želimo da verujemo da delite naše iskreno opredeljenje da krivično gonjenje svih osoba odgovornih za ratne zločine pred hrvatskim pravosuđem jeste jedno od glavnih preduslova za pomirenje između srpskog i hrvatskog naroda i uspostavu trajnog mira i stabilnosti između Srbije i Hrvatske", naveo je Linta.

Tokom i posle akcije "Oluja", naveo je Linta, hrvatske oružane snage ubile su više od 2.000 Srba, od čega su 1.200 civili, i proterale 220.000 Srba, dok se oko 900 Srba vode kao nestala lica, što predstavlja najveće etničko čišćenje u Evropi posle Drugog svjetskog rata.

U akciji "Maestral", koja je bila produžetak "Oluje" hrvatske oružane snage su zajedno sa snagama armije BiH ubile 655 i proterale oko 125.000 Srba iz zapadnokrajiških opština koje se nalaze u Federaciji BiH.

On je dodao da u prethodnom periodu u Hrvatskoj postoje dvostruki standardi u suđenjima za ratne zločine, odnosno daleko stroži za Srbe a daleko blaži za Hrvate i da je Hrvatska jedina država EU u kojoj se ratni zločinci slave kao heroji.

Otvoreno pismo poslato je i šefovima sedam poslaničkih grupa u Evropskom parlamentu.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva